Ce se întâmplă cu corpul tău când faci un duș rece în fiecare zi, timp de o lună. Sfatul medicilor

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Klara Kulikova
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Klara Kulikova

Dușul rece este considerat o practică bizară de foarte mulți oameni. Cu toate acestea, dușul rece oferă o mulțime de beneficii. Afflă mai jos ce se întâmplă cu corpul tău când faci un duș rece în fiecare zi, timp de o lună.

Alex Trevatt, MD, care lucrează ca lider clinic  și conduce compania de educație medicală Medistudents, spune că este "un mare fan al dușurilor reci" și a început să le recomande pacienților pentru a le îmbunătăți starea de bine.

Citește mai departe pentru a afla ce se întâmplă cu corpul tău atunci când faci un duș rece în fiecare zi, timp de o lună: 

Circulația dumneavoastră se poate îmbunătăți

Potrivit lui Trevatt, efectuarea regulată a dușurilor reci poate ajuta la stimularea circulației în timp. "S-a demonstrat că imersiunea în apă rece constrânge vasele de sânge și apoi le dilată, ceea ce duce la îmbunătățirea circulației", spune el pentru Best Life.

Experții de la Clinica Cleveland spun că acest lucru se întâmplă deoarece "apa rece îți pune sistemul circulator în suprasolicitare". Pe măsură ce apa înghețată îți șochează pielea, corpul tău răspunde prin pomparea sângelui către organele vitale și prin contracția vaselor de sânge de lângă suprafața pielii.

"Acest proces stimulează fluxul sanguin, ceea ce - în ansamblu - este un lucru bun pentru sănătatea ta generală", scriu ei. Cu toate acestea, merită menționat faptul că Clinica spune că ar putea exista modalități mai bune (și mai confortabile) de a crește circulația, inclusiv ieșirea la o plimbare de 10 minute.

Reducerea inflamațiilor

Dacă suferiți de inflamații sau umflături, Trevatt spune că dușurile reci regulate pot fi de ajutor. "S-a demonstrat că expunerea la apă rece reduce inflamația din organism, îmbunătățind starea generală de sănătate și ameliorând anumite afecțiuni, cum ar fi artrita", spune el.

Unii atleți fac băi reci după antrenamente grele exact din acest motiv. "Au existat câteva studii care au arătat că ar putea exista o oarecare diminuare a durerii după ce oamenii au fost scufundați în apă rece timp de aproximativ 10 minute față de cei care nu au făcut nicio terapie cu apă rece", spune Tracy L. Zaslow, MD, specialist ortopedic, la Cedars Sinai. "Când ești în apă rece, vasele de sânge se contractă, astfel încât există un flux sanguin mai mic în zonă, apoi există mai puțină umflătură și inflamație, ceea ce duce la mai puțină durere."

Sistemul  imunitar poate deveni mai puternic

Dușurile reci pot, de asemenea, să vă stimuleze sistemul imunitar, spun unii experți. "S-a demonstrat că expunerea la apă rece crește producția de celule albe din sânge, care ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea bolilor", explică Trevatt.

De fapt, un studiu din 2016 publicat în jurnalul medical PLoS One a sondat efectele dușurilor reci asupra absențelor de la serviciu legate de sănătate. Aceștia au înrolat 3.018 participanți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani și i-au repartizat fie să facă un duș cald-frig pentru 30, 60, 90 de secunde, fie să facă parte din grupul de control. "Un model de regresie binomială negativă a arătat o reducere cu 29% a absențelor pe caz de boală pentru regimul de duș (cald-la-frig) în comparație cu grupul de control", au concluzionat ei.

Este posibil să obțineți o creștere a dispoziției și a atenției

Printre cele mai consistente beneficii ale dușurilor reci se numără stimularea mentală pe care o puteți experimenta. Experții spun că vă puteți aștepta la o atenție sporită și la o stare de spirit îmbunătățită. "S-a demonstrat că expunerea la apă rece eliberează endorfine, care sunt analgezice naturale și îmbunătățesc starea de spirit", spune Trevatt.

Cu toate acestea, unii experți spun că dușurile reci și scufundările reci pot pune la grea încercare organismul, ceea ce înseamnă că este mai bine să nu încercați până nu discutați riscurile cu medicul dumneavoastră. Dacă te decizi să încerci, mergi încet.

"Dacă o încercați pentru prima dată, nu vă grăbiți și aclimatizați-vă, reduceți încet temperatura pe parcursul a câteva zile sau săptămâni", spune pentru Health Lee Hill, doctor în fiziologie a exercițiului fizic și cercetător postdoctoral la Institutul de Cercetare pentru Centrul de Sănătate al Universității McGill din Montreal. "Nu vă șocați corpul să o facă la maxim pentru prima dată".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel