Ce s-a întâmplat cu certificatul de revoluționar deținut de Alexandru Arșinel: „Nu s-a autosesizat instituția care i l-a acordat”

Data publicării:
 Alexandru Arșinel, captură video Youtube TV
Descriere foto: Alexandru Arșinel, captură video Youtube TV

Alexandru Arșinel a avut parte de o lovitură dură, înainte să se stingă din viață.

Alexandru Arșinel, care s-a stins din viață pe 29 septembrie, a primit o lovitură dură, înainte de a părăsi această lumea. Marelui actor i s-a cerut retragerea certificatului de revoluționar, pe care l-a obținut din 2015. Pe baza acestui act, Maestrul încasa lunar de la stat o anumită sumă de bani, pe care i-ar fi primit până în ultima clipă din viață. Așadar, chiar dacă pe atunci se spunea că, în cazul în care se sesizează retragerea certificatului, actorul trebuie să înapoieze toți banii primiți, în realitate este nevoie de un demers judecătoresc pentru a se întâmpla acest lucru. 

„Dacă doar a primit o hârtie de informare și atât, și nu există un titlu executoriu, atunci nu trebuia/trebuie să plătească. Nu este obligat să restituie sumele încasate.”, a declarat avocata Katia Cicală, potrivit viva.

Dan Negru a publicat ultima conversație pe care a avut-o cu Alexandru Arșinel: „Am vorbit despre "golăneala" din televiziuni”

Titlul ar fi trebuit să fie anulat în instanță

Mai mult, o altă sursă susține că Alexandru Arșinel a beneficiat de acea sumă de bani până în ultima clipă din viață, pentru că semnalarea retragerii certificatului de revoluționar nu a fost suficientă, astfel încât era nevoie de decizia instanței, pentru a se oficializa acest lucru.

„Acel titlu i s-a dat tot pe baza unui proces verbal. Și tot prin aprobarea unei comisii, poate chiar aceeași comisie i l-a retras. Dar acel certificat trebuia desființat în instanță. Asta nu știu toți cei care au scris… că el până în ultima clipă a încasat acel ajutor. Pentru că nu se poate altfel. Trebuia acțiune în instanță, acum nu mai este cazul. Dar numai așa se putea, nu puteau să ceară să restituie ce i s-a dat în baza unei comisii, că nu și-a dat el titlu, ci i l-a acordat o instituție care a analizat și la momentul respectiv, condițiile de acordare au fost îndeplinite.

Acum, consideră ei că locurile prin care a fost Alexandru Arșinel nu au fost importante pentru Revoluția din 1989, și anume Piața Unirii, Piața Universității, Palatul de la Telefoane. Importante au fost la Televiziune sau în alte locuri…

Ultimul act pe care l-a semnat a fost o împuternicire avocațială. Deci, actorul nu a primit niciun act prin care să i se ceară să restituie banii încasați. Iar acel certificat trebuia desființat în instanță. Ori el, până în ultima clipă a încasat acel ajutor. Și nu puteau să ceară să i se restituie ceea ce i s-a dat decât în baza unui proces.”, a declarat o sursă din preajma familiei actorului, pentru sursa citată.

Familia lui Alexandru Arșinel nu-și poate reveni din șoc: „Mama este distrusă de durere”. Fiul regretatului actor, declarații tulburătoare

Cine a solicitat retragerea certificatului de revoluționar

Uimirea și mai mare a familiei a fost să afle cine a dorit ca certificatul să fie retras. Este vorba despre Marian Ceaușescu, care a atras atenția tuturor când a fost împușcat la Revoluție, iar în timpul mineriadei a avut parte de un tratament dur din partea autorităților. 

„În urma unor sesizări i s-a cerut retragerea certificatului. Nu s-a autosesizat instituția care i l-a acordat. Iar cel care a făcut sesizările a cerut retragerea certificatului și pentru actorul Dorel Vișan de la Cluj și pentru Ion Iliescu și alte persoane… Este vorba de Marian Ceaușescu, celebrul protestatar din Piața Universității. Cel mai trist în cazul lui Arșinel a fost când familia a aflat cine a făcut acest demers.

Marian Ceaușescu mergea pe vremuri seară de seară la Grădina Boema unde juca Arșinel, unde actorii îl ajutau și îi dădeau de mâncare. Iar el era bâlbâit de pe vremea aceea, nu că l-au bătut minerii. Are certificat de revoluționar că a intrat primul în CC. El a primit ajutor de la Arșinel, inclusiv în haine de la cei doi băieți ai lui, Bogdan și Cristi.”, mai susține sursa respectivă.

Mirela Vaida, în lacrimi. Omagiu pentru Alexandru Arșinel: „A fost un om care n-a făcut niciodată rău, indiferent de ce ar spune unii sau alții”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel