Ce este dieta mediteraneană „verde” și de ce ar trebui să o încerci

Data publicării:
Dieta. Foto Unsplash/ autor Louis Hansel @shotsoflouis
Descriere foto: Dieta. Foto Unsplash/ autor Louis Hansel @shotsoflouis

Mai întâi a existat dieta mediteraneană. Știți, cea plină de legume, fructe, ulei de măsline, cereale integrale și fructe de mare, care a fost asociată cu beneficii precum o mai bună sănătate a inimii și pierderea în greutate.

Acum există o nouă versiune, numită dieta mediteraneană „verde”, despre care se spune că este și mai sănătoasă.


Pe baza listei scurte de studii publicate care includ dieta mediteraneană verde, modelul de alimentație este foarte asemănător cu dieta mediteraneană tradițională, cu câteva mici modificări care o fac și mai ecologică ("mai verde") și, de asemenea, potențial mai sănătoasă. Și anume, elimină în totalitate carnea roșie și carnea procesată și îi pune pe adepți să adauge ceai verde și un anumit tip de shake verde.


Ce mănânci în cadrul dietei verzi mediteraneene?


În dieta mediteraneană tradițională, carnea roșie și carnea procesată sunt de obicei limitate la câteva ori pe săptămână, conform piramidei Oldways Mediterranean Diet Pyramid.


Limbajul folosit în piramidă spune "mai rar", iar cărnurile sunt grupate împreună cu dulciurile chiar în vârful piramidei, ceea ce înseamnă că ar trebui să le consumați cel mai puțin dintre toate grupele de alimente.

 

În dieta mediteraneană verde, carnea roșie și cea procesată sunt de fapt evitate cu totul, iar carnea de pasăre și peștele înlocuiesc carnea de vită și de miel, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2021 în Gut.

 

De asemenea, dieta prevede câteva căni de ceai verde în fiecare zi, o mână mică de nuci și un anumit tip de plantă verde numită Wollfia globose, pe care adepții o beau sub formă de shake.

 

Alimente de consumat:


3 până la 4 căni de ceai verde pe zi

28 de grame de nuci pe zi

100 de grame pe zi de cuburi congelate de Wolffia globose amestecate într-un shake de proteine pe bază de plante

Legume

Leguminoase

Pește

Păsări de curte

Fructe

Uleiul de măsline ca sursă principală de grăsimi

 

Alimente de evitat:

 

Carnea roșie, cum ar fi carnea de vită și de miel

Carnea procesată (șuncă, cârnați, mezeluri)

Dulciurile 

Zahărul adăugat 

Grăsimile saturate, cum ar fi untul

 

Beneficii:

 

1. Dimensiunea mai mică a taliei

 

Persoanele care au urmat dieta mediteraneană verde timp de șase luni și-au micșorat talia cu mai mult de o jumătate de centimetru, potrivit unui studiu din noiembrie 2020 în Heart.


2. O mai bună sănătate a inimii


Consumul dietei mediteraneene verzi timp de șase luni i-a ajutat pe adulți să își reducă colesterolul și tensiunea arterială mai mult decât cei care au urmat o dietă sănătoasă standard, conform aceluiași studiu.


3. Sănătatea ficatului s-a îmbunătățit


Atunci când cercetătorii au pus adulții să urmeze o dietă mediteraneană verde, au observat că aceste persoane și-au redus riscul de boală hepatică mai mult decât adepții dietei mediteraneene tradiționale și adepții ghidului de dietă sănătoasă, potrivit unui studiu din ianuarie 2021 în Gut.

 

Citește și: Fructul pe care ar trebui să îl consumi înainte de masă, dacă vrei să slăbești: Taie pofta de mâncare și ține de foame



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel