Cauza îmbătrânirii pielii și a plămânilor. Mihaela Bilic: „Avem 2 soluții”

Data publicării:
Captură video Youtube/ Vorbește Lumea
Descriere foto: Captură video Youtube/ Vorbește Lumea

Dr. Mihaela Bilic, Medic nutriționist, a dezvăluit care este cauza îmbătrânirii și cum te poți proteja. 

„Îmbătrânim și unde nu ne gândim
Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator. Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism. Epiteliul cutanat și alveolele pulmonare sunt primele structuri afectate de oxidare. Iar dacă la asta adaugăm poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, dezechilibrul este și mai grav. 


Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficienta respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen. Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului. Aerul pe care-l respiram în mod obișnuit produce leziuni minime, dar ele se pot acumula în timp, odată cu înaintarea în vârstă. 

Țesutul pulmonar devine mai puțin elastic prin îmbătrânire și crește permeabilitatea, agenții nocivi și toxinele pătrund mai ușor în organism. VEMS (volumul expirator maxim pe secundă) scade în medie cu 30 ml în fiecare an. Consumul maxim de oxigen trece de la 45 ml/min/kg la vârsta de 20 ani la 18ml/min/kg la vârsta de 80 ani, adică o scădere de 60%. 

În realitate plămânii sunt mai îmbătrâniți decât vârsta noastră biologică, poluarea atmosferică și fumatul fiind principalii factori nocivi. La fumători concentrația de radicali liberi cu efect oxidativ este de 4 ori mai crescută față de persoanele care nu fumează. 

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară? 

Pe lângă renunțarea la fumat, avem 2 soluții: activitatea fizică și consumul de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Mișcarea regulată practicată la orice vârstă are un efect miraculos în menținerea și ameliorarea funcțiilor respiratorii. La capitolul alimentație trebuie să creștem aportul de antioxidanți din fructe și legume. Vitamina A, C și E, alături de pigmenții vegetali se opun îmbătrânirii. Cele 5 porții de fructe și legume recomandate a fi consumate zilnic chiar funcționează. 

Există studii care arată că un aport crescut de polifenoli și carotenoide, 2 clase de fitonutrienți cu proprietăți antioxidante, încetinesc îmbătrânirea pulmonară. Găsim betacaroten în toate legumele de culoare verde închis, roșu și portocaliu, de la morcovi și ardei gras până la spanac și pătrunjel. Și licopenul din roșii este tot un pigment din familia carotenoide cu efect de protecție la nivelul pielii și al alveolelor pulmonare.

Cat despre vitamina C, cu cat mai multă cu atât mai bine, este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură! Suntem la început de vară, profitați de mișcare și consumați din belșug legume, verdețuri și crudități, sunt benefice pentru siluetă și încetinesc îmbătrânirea”, a dezvăluit Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel