Cât se infuzează cafeaua sau ceaiul. Mihaela Bilic, metoda de preparare corectă: „Concentrația diferă de la o băutură la alta”

Mihaela Bilic, foto Facebook
Descriere foto: Mihaela Bilic, foto Facebook

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce metode de preparare a cafelei și ceaiului ar trebui să abordăm. 


„Bine de știut: ceaiul se infuzează mult, iar cafeaua puțin

Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800. 

Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore. 

Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină:


 un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina)


 cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit. 


Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar  o cană de cafea filtru 80 mg. 


Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins

Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg. 

O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea
 Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 07 aug 2023, 09:09 | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience