Care sunt efectele secundare ale consumului excesiv de mango. Avertismentul specialiștilor

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor JACQUELINE BRANDWAYN
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor JACQUELINE BRANDWAYN

Acest fruct nu este doar delicios, ci se mândrește și cu un profil nutrițional impresionant. Cu toate astea, consumul excesiv de mango vine la pachet și cu câteva efecte secundare.

Mango este originar din India și Asia de Sud-Est, iar oamenii îl cultivă de peste 4.000 de ani. Există sute de tipuri de mango, fiecare cu gustul, forma, mărimea și culoarea sa caracteristică. Studiile leagă mango și nutrienții săi de mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea imunității și sănătatea digestivă. Unii polifenoli găsiți în acest fruct ar putea chiar să reducă riscul anumitor tipuri de cancer. Cu toate astea, consumul excesiv de mango poate provoca efecte secundare grave.

Care sunt efectele secundare ale consumului excesiv de mango

Proteinele din mango sunt similare cu cele din latex, iar persoanele care sunt alergice la latexul de cauciuc natural pot fi alergice la mango. Consumul excesiv de mango poate provoca unele tulburări gastrointestinale, deoarece mango este bogat în carbohidrați fermentabili. Acești fermentescibili nu sunt ușor de absorbit de intestin, dar sunt fermentați rapid de bacteriile din intestinul gros. Acest lucru duce la creșterea cantității de apă și gaze în intestin și provoacă disconfort abdominal, distensie, balonare, plenitudine, diaree, greață și durere. În plus, mango are un aliment cu IG mediu, iar consumul unei cantități mari de mango poate provoca o creștere a glicemiei.

Iată alte beneficii ale consumului de mango

 Poate ajuta la prevenirea diabetului

Mango proaspăt are un conținut relativ ridicat de zahăr natural în comparație cu alte fructe proaspete, conținând peste 22 de grame pe cană (165 de grame). S-ar putea să vă gândiți că acest lucru ar putea fi îngrijorător pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni metabolice precum diabetul sau pentru cei care încearcă să își limiteze consumul de zahăr. Cu toate acestea, nicio dovadă nu sugerează că consumul de mango proaspăt duce la diabet sau că este nesănătos pentru persoanele cu această afecțiune.

Un alt studiu recent a concluzionat că consumul de fructe și legume bogate în vitamina C și carotenoizi ar putea ajuta la prevenirea apariției diabetului. Mango este bogat în aceste două substanțe nutritive, astfel încât ar putea oferi beneficii similare, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Totuși, deoarece mango este bogat în zaharuri naturale, are potențialul de a provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge dacă mâncați prea mult dintr-o dată.

Astfel, ar putea fi în continuare cel mai bine să consumați mango cu moderație, ceea ce înseamnă o porție tipică de aproximativ 1 cană (165 de grame) la un moment dat. De asemenea, poate fi util să îl asociați cu alte alimente bogate în fibre și proteine, deoarece acest lucru poate ajuta la limitarea vârfurilor de zahăr din sânge.

Conține nutrienți care stimulează imunitatea

Mango este o sursă bună de nutrienți care stimulează imunitatea.  Vitamina A este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. A nu consuma suficient din această vitamină este legat de un risc mai mare de infecție.

În plus , 165 de grame de mango asigură aproape 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamină poate ajuta organismul dumneavoastră să producă mai multe celule albe din sânge care luptă împotriva bolilor, să ajute aceste celule să lucreze mai eficient și să îmbunătățească apărarea pielii.

Sprijină sănătatea inimii

Mango conține substanțe nutritive care susțin o inimă sănătoasă. De exemplu, acesta oferă magneziu și potasiu, care ajută la menținerea unui flux sanguin sănătos. Aceste substanțe nutritive ajută vasele de sânge să se relaxeze, favorizând scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Super antioxidantul mangiferin din mango pare a fi, de asemenea, bun pentru sănătatea inimii. Studiile pe animale au constatat că mangiferina poate proteja celulele inimii împotriva inflamației, a stresului oxidativ și a morții celulare. În plus, poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, trigliceride și acizi grași liberi din sânge.Deși aceste constatări sunt promițătoare, în prezent lipsesc cercetările privind mangiferina și sănătatea inimii la om. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii, potrivit healthline.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel