Burnout-ul și moartea subită. Ciurea: Inima este bipolară cu creierul

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Neurochirurgul Vlad Ciurea a explicat de ce trebuie să fim atenți la semnalele pe care ni le transmite organismul când ajungem la epuizare.

Moartea subită este o prezență tot mai întâlnită în rândul tinerilor. Fenomenul de burnout, unul cu care se confruntă o masă mare a populației, poate conduce la decese.

Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit, la Antena 3, despre semnalele pe care organismul le transmite, dar pe care, din cauza unui stil de viață ”pe repede-nainte” le ignorăm de cele mai multe. De altfel, medicii au asociat această moarte subită cu infarctul și oprirea inimii, însă ar putea exista și alte cauze.

”Persoanele sunt tinere, sigur că au avut probleme cardiace, sigur că au făcut un efort care a depășit. Și mulți tineri depășesc eforturile, așa a fost făcută tinerețea, ca să arate celor din jur cât de perfect și cât de frumos și musculos. 

Dar mai există o componentă, inima este bipolară cu creierul și atunci, dacă inima cedează, creierul trebuie să ajute, dar ele două se prăbușesc.

Ori un asemenea personaj sigur are și o componentă cerebrală, componentă de panică, componentă de stres, componentă de suprasolicitare, componente de burnout, care toate acestea merg, fac bulgărașul și se prăbușește la nivelul inimii.

Deci tot ajungem la un element esențial: Mens sana in corpore sano. Să ținem să fie un corp sănătos și cu un creier sănătos și cu un organism în totalitate ca să funcționeze normal”, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

De asemenea, mai spunem neurochirurgul, nu putem avea burnout fără să ne dăm seama, căci sunt o serie de simptome la care ar trebui să reacționăm, din timp.

”Nu ne mai putem concentra. Se poate întâmpla la oricare dintre noi, dar de ce să ajungem acolo? Mai bine ne oprim înainte. Nu treci pragul. În clipa în care simți că nu mai poți, este bine să te oprești, iei o pauză, bei un pahar cu apă, nu o ceașcă de cafea și poți continua”, a mai spus medicul.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel