Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie 2024. Ce este strict interzis să faci astăzi. Este prima dezlegare la pește în Postul Paștelui

Data publicării:

Luni, 25 martie, se sărbătorește Buna Vestire.

Pe 25 martie se sărbătorește Buna Vestire, o sărbătoare extrem de importantă pentru toți creștinii. Potrivit bisericii, aceasta este ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a spus Fecioarei Maria faptul că ea a fost aleasă pentru a-l aduse pe Iisus pe lume. Totodată, aceasta este celebrată mereu în Postul Paștelui, când este și prima dezlegare la pește. Așadar, toți creștinii care postesc vor putea luni, 25 martie, să pună pe masă și diferite preparate pe bază de pește, următoarea ocazie, dar și ultima, fiind abia de Florii, adică cu o săptămână înainte de Învierea lui Iisus. 

Te-ar putea interesa și: Prof. Dr. Irinel Popescu: Cine are așa ceva, în mod cert, va dezvolta un cancer. Declarația a fost făcută după ce s-a aflat că prințesa Kate are cancer

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Există, astfel, și o serie de tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți astăzi, iar prima spune că nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi sfântă, întrucât o să ai tendința să faci asta tot anul și o să ai parte de necazuri.

În unele zone ale țării, precum ar fi în Moldova, tradiția spune că cine se trezește primul în gospodărie, trebuie să dea cu tămâie în toată locuința, pentru a alunga, astfel, toate spiritele rele. 

De asemenea, se spune că cine mănâncă astăzi pește, va avea aceeași soartă ca el, adică va înota prin viață la fel de lin precum o face peștele în apă.

Totodată, se spune că astăzi pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, drept momeală, pentru că astfel vor muri toate animalele acvatice.

Totodată,  și vremea pentru restul anului pate fi decisă pe 25 martie. Astfel, dacă plouă și e înnorat, așa s-ar putea să fie și restul câtorva luni ce au mai rămas.

Citește și: Alimentul pe care Biserica nu-l interzice în Postul Paștelui, dar medicul Mihaela Bilic spune că ar trebui să renunțăm urgent la el: E absurd să mâncați așa ceva!

Superstiții pentru 25 Martie

Tot astăzi, dacă auzi cucul cântând, dar ești nemâncat și nu ai nici bani în buzunar, acest lucru este un semn rău, motiv pentru care trebuie să te asiguri de la prima oră a dimineții că întrunești cele două criterii. Așadar, primul cântec al acestei păsări trebuie să te găsească vesel, cu bani, burta plină și, astfel, vei avea noroc tot anul.

De Buna Vestire tradiția mai spune că trebuie să pui în pragul ușii pâine cu sare, care este hrana îngerilor.

În unele regiuni ale țării, pentru a asigura o recoltă bogată în livezi, pomii erau „amenințați” cu toporul și stropiți cu țuică. De asemenea, gospodarii din Maramureș strâng lucrurile neutilizate din curți și le ard. Acest ritual, care este cunoscut sub numele de Noaptea Focurilor, este practicat la fiecare casă din Maramureș, prelungindu-se până târziu în noapte sau chiar până în zori.

Cucul este un simbol foarte important al acestei perioade, astfel încât toate fetele, dar și flăcăii, care își doresc să știe cum le va evolua viața, se spune că trebuie simplu să-i adreseze câteva întrebări aceste păsări, precum ar fi "Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Pân' m-oi însura (mărita)?".

VEZI și: Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel