Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video

Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov
Descriere foto: Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, a fost invitat la podcastul lui Damian Drăghici unde a vorbit despre cât de toxice pot fi cele mai comune condimente, adesea folosite în gătit, pe care toți le avem în bucătărie.

Acestea conțin monoglutamat de sodiu (E621), o substanță aditivă alimentară cunoscută și sub denumirea de MSG (glutamat monosodic). El este utilizat pentru a îmbunătăți gustul alimentelor și este adesea folosit în bucătăria asiatică pentru a intensifica aroma. MSG este un derivat al glutamatului, un aminoacid non-esențial care se găsește în mod natural în anumite alimente, precum brânza, roșiile și sosul de soia.

Cu toate acestea, utilizarea MSG-ului în alimente a stârnit unele îngrijorări legate de efectele sale asupra sănătății. Au existat rapoarte contradictorii privind efectele sale, iar unele persoane au raportat simptome precum dureri de cap, greață sau senzații de arsură în gât după consumul de alimente care conțin MSG.

 

2. Sursa foto... (condimente_85687700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @master1305

 

În cadrul podcastului, dr. Radu Țincu a explicat de ce este toxic monoglutamatul de sodiu. El se găsește în produse precum Vegeta, Delikat, chipsuri, pate, diverse sosuri și chiar dacă oferă un gust bun mâncării, el este un neuroexcitator. 

„Glutamatul este foarte toxic pentru că este un neurotransmițător. El va ajunge să moduleze activitatea organismului și o modulează în sens excitator, produce excitație peste tot. Această excitație în exces face rău din doua perspective. În primul rând, intensificarea proceselor metabolice la nivel cerebral. Dacă este consumat, glutamatul va activa funcțiile cerebrale, dar le va activa prin distrucție pentru că intensifică metabolismul atât de mult încât apare stresul oxidativ.

Apariția stresului oxidativ la nivel cerebral va duce la lipoperoxidarea celulelor nervoase și această lipoperoxidare va crea mici cratere în peretele celulei și celula fie va începe să piardă din interior apă și substanțe, se stafidește și moare, fie începe să primească apă din exterior, se umflă, edematizează și pocnește.

Deci glutamatul, din perspectiva asta, este un neuroexcitator. Întotdeauna trebuie să știm că organismul este afectat, cel mai frecvent, de preponderența neuroexcitației sau excitației, în general. Orice chestie care produce această intensificare metabolică vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială.”, a spus dr. Radu Țincu la podcastul lui Damian Drăghici. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Elena Aurel | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel