Buna Vestire - 25 Martie 2023. Tradiții și obiceiuri. Ce NU trebuie să faci în această zi

Data actualizării: | Data publicării:
Buna Vestire, foto CrestinOrtodox.ro
Descriere foto: Buna Vestire, foto CrestinOrtodox.ro

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an de toți creștinii pe data de 25 martie.

25 martie  este o mare sărbătoare pentru toți creștinii. În această zi se sărbătorește Buna Vestire în fiecare an, picând întotdeauna chiar în Postul Paștelui, când este și dezlegare la pește. Această zi sfântă amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a dat Fecioarei vestea că va avea un prunc: pe Fiul lui Dumnezeu.

Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini, motiv pentru care există și câteva tradiții și obiceiuri pe care toți oamenii trebuie să le respecte pe 25 martie 2023. În caz contrar, ei pot avea parte de ghinion, iar lucrurile nu le vor ieși așa cum se așteaptă.

Te-ar putea interesa și: Pește la cuptor, perfect de savurat în prima zi din an. Secretul lui Sorin Bontea, pentru un gust unic

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Potrivit tradiției, 25 martie este ziua în care cucul cântă pentru prima dată, acesta fiind vestitorul unor vești foarte importante. Persoanele care îi aud cântecul trebuie să numere de câte ori cântă pasărea, pentru a afla astfel câți ani vor mai avea de trăit, potrivit creștinortodox.ro.

De asemenea, în ziua Bunei Vestiri se spune că este bine să așezi în pragul casei pâine și sare, pentru a hrăni îngerii.

Tot tradiția mai spune că în ziua de 25 martie vei primi o veste minunată 

Pentru un an roditor, plin de o recoltă bogată, în anumite zone ale țării oamenii stropesc pomii cu țuică. 

În această zi sfântă, toți cei care au ținut Postul Paștelui au ocazia de a se delecta cu diferite preparate pe bază de pește, iar cei care vor consuma aceste mâncăruri se vor simți precum peștele în apă tot anul, potrivit tradiției. 

Fetele și băieții care aud cucul cântând astăzi, obișnuiesc să-l întrebe când se vor căsători, iar răspunsul va veni imediat.

De asemenea, așa cum este ziua de Buna Vestire, așa va fi și de Paște. 

Te-ar putea interesa și: Rețetă tradițională: Pește la cuptor

Ce NU ai voie să faci pe 25 martie 2023

În ziua de Buna Vestire nu este bine să te cerți cu nimeni. Cine va face acest lucru, va avea parte de ghinion tot anul.

De asemenea, tradițiile în anumite zone ale țării spun că pe 25 martie nu se pun ouă la clocitoare, pentru că altfel vor ieși pui cu două capete și mai multe picioare.

Tot astăzi, tradiția spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă drept momeală în apă, pentru că, în caz contrar, vor muri toți peștii. 

O altă superstiție din popor spune că pe 25 martie nu ai voie să iei ouăle de la găini. De asemenea, ele nu trebuie să fie consumate, dar nici păstrate. 

În ziua de Buna Vestire nu se fac treburi casnice, adică gospodinele nu vor spăla, nu vor face curățenie sau nu vor coase. 

Citește și: Saramură de pește. Cea mai delicioasă rețetăGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel