Bolile PROVOCATE de FRIG și ce boli n-au nicio legătură cu el, deși apar iarna

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Rodolfo Sanches Carvalho
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Rodolfo Sanches Carvalho

Închide fermoarul hainei sau vei răci! Câți dintre noi n-am auzit replica aceasta de la părinți? Și câți dintre cei care sunt părinți la rândul lor nu le-au spus-o copiilor lor. Dar este adevărat că ne îmbolnăvim din cauza frigului? Experții spun că lucrurile nu sunt așa simple pe cum par. 

Afecțiunea direct legată de frig, și care chiar îți pune viața în pericol, este hipotermia, după cum explică dr Tudor Ciuhodaru. „Printre semnele de alarmă ale hipotermie se numără: frisoanele, piele rece, palidă, parestezii (amorțeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolență asociată unor respirații superficiale şi cu frecvență joasă, bradicardie, puls imperceptibil, urmate de confuzie, halucinații şi comă – urmate de ,,moartea albă”, a explicat acesta. De notat sunt și degerăturile, care se manifestă cel mai des la nivelul extremităților: mâini, picioare, nas, urechi. 

Deci, este rezonabil să-i spui copilului tău să-și închidă geaca iarna ca să nu răcească dacă te gândești la degerături sau hipotermie. Dar răcelile, virozele și gripele nu le faci doar pentru că afară e frig, arată experții de la Asociația Americană a Inimii (American Heart Association).

„Este multifactorial. Nu te îmbolnăvești doar pentru că e vremea rece”, a spus Dr. Virginia Banks, de la Northeast Ohio Infectious Disease Associates, din Youngstown, SUA. „Există o mulțime de variabile” care contribuie la asta, a explicat ea. 

De ce și cum faci gripă, viroze, răceli


În primul rând, virusurile pot supraviețui și se pot reproduce mai ușor în aerul rece și uscat al iernii. În plus, vremea rece ține oamenii la adăpost, iar virusurile se pot răspândi mai ușor în spații închise. Și, deși cercetările de laborator sugerează că temperaturile scăzute pot face celulele imune mai puțin eficiente, a spus Banks, în cele din urmă, virusurile - nu vremea rece - sunt cele care te îmbolnăvesc.

În timp ce multe virusuri respiratorii diferite pot provoca răceala comună, rinovirusurile sunt cel mai frecvent declanșator pentru aceste episoade, potrivit Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Rinovirusurile pot provoca, de asemenea, atacuri de astm și au fost legate de infecții ale sinusurilor și ale urechii.

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel