Blue Monday 2021. Astăzi este cea mai deprimantă zi a anului

Data publicării:
blue monday. Foto Unsplash/ Autor Andrew Neel
Descriere foto: blue monday. Foto Unsplash/ Autor Andrew Neel

Luni, 18 ianuarie, omenirea experimentează cea mai deprimantă zi a anului. Blue Monday (lunea tristă), are loc în a treia zi de luni a fiecărui an. 

Anul acesta, Blue Monday are loc pe 18 ianuarie. 


Cea mai tristă zi a anului a fost stabilită în urmă cu 15 ani, fiind considerată un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia. 

De ce este considerată cea mai tristă zi

În 2005, psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an.


Psihologul a luat  în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, situația financiară, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă sau câte zile au trecut de la momentul în care ne-am făcut lista de rezoluții pentru noul an, rezoluții poate nerealizabile, care ne-au demotivat.

Mai mult, în luna ianuarie, organismul se resimte după excesele alimentare din luna decembrie, iar finanțele sunt ușor în avarie, după cumpărăturile de sărbători. În plus, lipsa luminii diurne și nivelul scăzut de vitamina D ne strică buna dispoziție. 


Un alt motiv de tristețe este faptul că în ianuarie, oamenii merg cel mai rar în vacanțe. 

De asemenea, să nu uităm faptul că lunea este una dintre cele mai antipatice zile pentru mulți. Revenirea după weekend nu e văzută cu entuziasm de toată lumea. 

Anul acesta, Blue Monday vine cu un motiv în plus de tristețe: Pandemia de coronavirus. 


1 din 10 români suferă de depresie

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este noua maladie mondială. Mai multe studii sugerează că până în 2030, depresia riscă să devină principala cauză a mortalității. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel