Beneficiile surprinzătoare ale prunelor uscate. Este gustarea perfectă, care vă poate satisface și pofta de dulce

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Kamala Bright
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Kamala Bright

Prunele uscate au foarte multe beneficii extraordinare pentru sănătate. 

Așa este - prunele uscate sunt prune uscate, la fel cum stafidele sunt struguri uscați. "Deshidratarea prunelor le prelungește termenul de valabilitate și, de asemenea, produce prune uscate", explică Jenna Volpe, RDN, LD, un dietetician înregistrat din Austin. "Puteți să luați o gustare din prunele uscate ca atare sau să le tăiați și să le adăugați la cereale, fulgi de ovăz, granola sau amestec de fructe de pădure pentru un plus de dulceață și fibre." Volpe adaugă că prunele uscate constituie chiar și un tratament dulce după cină.

Deoarece prunele uscate provin din prune, cele două au valori nutriționale care se suprapun și chiar împărtășesc unele beneficii. Cu toate acestea, prunele uscate sunt de fapt mai bogate în anumite substanțe nutritive decât prunele, ceea ce le conferă un ușor avantaj atunci când vine vorba de aceste beneficii pentru sănătate. Cunoscute pentru că sunt bogate în fibre, prunele uscate sunt cel mai adesea asociate cu digestia și sănătatea intestinelor. Acest lucru este cu siguranță adevărat, dar prunele uscate au și multe alte beneficii pentru sănătate și nutrienți importanți de oferit.

Beneficiile surprinzătoare ale prunelor uscate

Prunele sunt o sursă excelentă de fibre

Poate că unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale prunelor uscate este conținutul lor ridicat de fibre - ceva ce majoritatea americanilor nu consumă suficient. Cantitatea recomandată de fibre variază în funcție de vârstă și sex, dar ținta generală este de 25 de grame (g) pe zi pentru femei și 38 g pe zi pentru bărbați, potrivit Academy of Nutrition and Dietetics. Deși acest lucru poate părea puțin, doar aproximativ 5% dintre americani ating în prezent această țintă.

Pentru a reduce deficitul de fibre, așa cum este adesea denumit, dieteticianul înregistrat din Los Angeles, Maggie Moon, RD, spune că ar putea fi de ajutor consumul mai multor fructe bogate în fibre, cum ar fi prunele uscate. "Prunele sunt bogate în fibre care hrănesc bacteriile intestinale bune și ajută la mărirea volumului scaunului", explică ea. "Acestea conțin și alte componente care hrănesc bacteriile intestinale bune, cum ar fi sorbitolul, care poate ajuta la regularitate." 

Prunele uscate conțin un enorm 7,1 g de fibre per porție de 100 de grame, potrivit USDA. Asta înseamnă în jur de nouă sau 10 prune uscate, ceea ce pare mult - dar asta înseamnă că cinci sau șase prune uscate consumate pe parcursul zilei însumează aproximativ 4 g de fibre.

Prunele uscate sunt o modalitate naturală de a ameliora constipația

Toată lumea are nevoie de o mulțime de fibre în dieta lor, dar cei care se luptă cu neregularitatea și constipația tind să urmărească foarte atent aportul de fibre. 

"Prunele uscate și chiar sucul de prune sunt remedii naturale pentru constipație, iar acest lucru a fost susținut de cercetări", spune Volpe, indicând un studiu 2022 care recomandă prunele uscate ca terapie pentru constipația cronică. "Deși sunt bogate în fibre, efectele lor de inducere a laxativului pot fi atribuite și conținutului ridicat de sorbitol [natural], pectină și polifenoli." 

Mai mult, un studiu din 2019 a constatat că un consum între 80 g și 120 g de prune uscate pe zi crește greutatea și frecvența scaunelor (aka, îți umflă scaunele și îmbunătățește regularitatea). Cercetătorii nu sunt siguri dacă acest lucru se datorează fibrelor din prunele uscate, sorbitolului sau altor compuși vegetali, dar ar putea fi pus pe seama unei combinații.

Potrivit lui Volpe, nu toată lumea va simți o nevoie urgentă de a merge la toaletă după ce mănâncă prune uscate, dar există suficiente dovezi pentru a sugera că aceste fructe uscate se dovedesc utile pentru cei care nu sunt atât de regulate pe cât și-ar dori.

Prunele uscate susțin sănătatea oaselor cu vitamina K și potasiu

Dieta și stilul de viață sunt factori importanți în prevenirea osteoporozei și în sănătatea generală a oaselor. "Mulți oameni nu sunt conștienți că prunele uscate sunt în mod natural bogate în vitamina K și potasiu, doi micronutrienți care ajută la reglarea remineralizării osoase", spune Volpe. Osteoporoza este o afecțiune care provoacă oase slabe și fragile. Se estimează că 10 milioane de persoane sunt afectate de aceasta, în timp ce multe alte milioane au o densitate osoasă scăzută. Acest lucru poate crește riscul de fracturi osoase și de oase rupte. Femeile aflate la postmenopauză sunt mult mai predispuse să dezvolte osteoporoză, conform Biroului pentru sănătatea femeilor.

Un studiu din 2022 a constatat că o porție de 50 de grame de prune uscate pe zi a ajutat la prevenirea pierderii densității minerale osoase la nivelul șoldurilor și la reducerea potențială a riscului de fracturi de șold la femeile aflate la postmenopauză.

Potasiul din prunele uscate poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale ridicate

Potasiul este considerat unul dintre cei mai buni nutrienți pentru scăderea tensiunii arteriale (hipertensiune), iar prunele uscate sunt o sursă bună de potasiu. Asociația Americană a Inimii recomandă 3.400 miligrame (mg) de potasiu pe zi pentru bărbați și 2.600 mg zilnic pentru femei. Cu 732 mg de potasiu pe porție, prunele uscate pot reprezenta aproape o treime din ținta zilnică pentru acest nutrient sănătos pentru inimă. 

"Potasiul este un mineral esențial pentru reglarea tensiunii arteriale sănătoase, astfel încât prunele uscate ar putea servi ca un fruct bogat în potasiu pentru persoanele cu hipertensiune arterială", spune Volpe. "Nu există prea multe cercetări oficiale care să confirme beneficiile prunele uscate în mod specific pentru reducerea tensiunii arteriale, dar știm că obținerea unei cantități suficiente de potasiu din alimentație este în general benefică pentru majoritatea persoanelor cu tensiune arterială ridicată." Într-adevăr, studiile confirmă efectele de reducere a tensiunii arteriale ale potasiului, potrivit realsimple.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel