Ața dentară, 6 utilizări ingenioase la care nu te așteptai. Cum o folosești la mămăligă, în grădină sau la cusut

Data publicării:
Ața dentară, 6 utilizări ingenioase la care nu te așteptai. Foto Marco Verch/ Flickr
Descriere foto: Ața dentară, 6 utilizări ingenioase la care nu te așteptai. Foto Marco Verch/ Flickr

Șase moduri surprinzător de practice de a folosi ața dentară în casă

Este rezistentă, este elastică, este ușoară. Uneori, după o vizită la dentist, este chiar gratuită - și poate face mult mai mult decât să prevină cariile și halitoza. Se pare că ața dentară nu servește doar la îndepărtarea plăcii bacteriene, a spanacului și a boabelor de popcorn rămase printre dinți. Cu multe utilizări ingenioase, de la grădinărit la cusut, este asul din mânecă de care nu știai că ai nevoie în casă.

Introdusă pentru prima dată în 1815 de Dr. Levi Spear Parmly, un dentist din New Orleans care și-a încurajat pacienții să folosească ața dentară cu un fir de mătase cerat după fiecare vizită, ața dentară modernă a fost brevetată de Johnson & Johnson în 1898. În anii 1940, când prețul mătăsii a crescut vertiginos în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost înlocuită cu nailon, un material mai durabil și mai puțin rezistent. Prezența nailonului este ceea ce face ca ața dentară să fie nu doar un pilon al îngrijirii orale, ci și un instrument la îndemână cu o multitudine de aplicații practice la care punem pariu că nu v-ați gândit niciodată. Iată câteva dintre utilizările mai puțin cunoscute ale aței dentare, potrivit LifeHacker.

Poți tăia alimente cu ața dentară 


Un fir de ață dentară poate tăia alimentele moi. Luați o bucată de ață dentară fără ceară mai lungă decât elementul pe care doriți să îl tăiați, trageți-o și apăsați ferm pentru a crea porții de tort, brânză moale, gelatină, mămăligă sau ouă fierte tari fără să faceți mizerie.

Ața dentară pentru cusut

Deși este posibil să nu doriți să o folosiți pe articole negre, pentru articole de îmbrăcăminte ușor colorate sau pentru înlocuirea nasturilor, ața dentară servește ca material excelent de reparare atunci când nu aveți la dispoziție firul de culoarea potrivită. (Rezistența și durabilitatea sa o fac, de asemenea, un avantaj pentru reparații de țesături mai grele, cum ar fi rucsacurile, gențile de plajă și pungile din plasă).
Folosiți ața dentară atunci când trebuie să reparați o umbrelă ruptă, un nasture lipsă de la haină sau un mâner de geantă detașat. Pur și simplu înșirați-o printr-un ac și coaseți-o ca de obicei. Bonus: Fermitatea sa  o va face mult mai ușor de trecut prin ochiul unui ac decât ața tradițională, iar durabilitatea sa va face ca eforturile dvs. să dureze mai mult.

Ața dentară pentru grădinărit


Ața dentară este un accesoriu excelent pentru orice grădină cu plante cățărătoare, cum ar fi roșiile, fasolea, castraveții și mazărea. Înfigeți în pământ un arac de lemn sau două pe care acestea să se poată înfășura, apoi folosiți ața dentară pentru a lega ușor plantele de dibluri pe măsură ce cresc, pentru a le împiedica să se rupă de viță. Ața dentară funcționează și pentru a susține răsadurile.

Poți întinde rufele la uscat pe ața dentară

Știați că o bucată de ață dentară poate servi ca o frânghie pentru uscarea hainelor? Deși probabil că nu ar trebui să atârnați mai multe perechi de blugi îmbibați în apă, atunci când este legată între două obiecte stabile, cum ar fi un raft de sârmă, un cap de duș sau o tijă de perdea (sau, dacă mergeți cu cortul, doi copaci), o linie de ață dentară este mai mult decât capabilă să susțină șosete, lenjerie de corp, tricouri, costume de baie și alte articole ușoare pentru uscarea la aer.

Ața dentară pentru gătit

Ața dentară nedefinită și fără aromă este o alternativă viabilă pentru legarea alimentelor atunci când nu mai aveți ață de bucătărie. Aceasta va lega bine pasărea sau friptura și va fi ușor de tăiat după ce a fost prăjită corespunzător. Asigură-te doar că ața nu are arome sau un strat de ceară, astfel încât să nu existe să schimbe gustul alimentelor sau al unui incendiu surpriză în cuptor atunci când ceara se topește.

Bijuterii cu ață dentară

Ața dentară este visul unui designer de bijuterii în devenire. În loc să cumpărați o sumedenie de frânghii și cordoane de diferite culori și texturi, folosiți o rolă  de ață dentară. Aceasta poate fi folosită pentru a înșira cu ușurință mărgele și brelocuri. (De asemenea, poate fi folosită ca metodă de reparație temporară pentru un lanț rupt la un colier sau o brățară cu mărgele la care țineți foarte mult).Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel