Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Perioada sărbătorilor este una plină de fast și voie bună, însă există și categorii de persoane care trec prin anxietate și depresie. Psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre mecanismul care favorizează aceste tulburări psihoemoționale.

Sărbătorile ar trebui să fie un moment de bucurie pentru fiecare dintre noi, însă există și persoane care, din motive ce țin mai mult sau mai puțin de ele, nu simt fastul și speranța unor ”Sărbători fericite” așa cum auzim urarea în jurul nostru. 

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care este mecanismul ce favorizează anxietatea și depresia, mai ales în această perioadă, dar și cum putem să îi ajutăm pe cei care trec prin astfel de momente.

”Anxietatea și depresia de sărbători reprezintă unul dintre pașii răi și foarte răi prin care un subiect poate trece și asta se întâmplă din cauza faptului că, din punct de vedere social, nu a putut să își găsească un cerc de prieteni cu care să interacționeze.

Acestea fiind spuse, avem trei elemente care favorizează anxietatea și depresia de sărbători:

- Noțiunea de singurătate acceptată. Dacă sunt singur eu accept să fiu singur și nu fac nimic pentru asta;

- Singurătatea impusă în urma unei noțiuni numite popular pedeapsă, în urma morții, pierderii unui om drag, a morții unui om care ți-a fost aproape sau în urma unui divorț despre care tu susții că nu ești responsabil;

- Noțiunea de pierdere a jobului.

Toate aceste trei probleme de singurătate, de după moartea cuiva, de după pierderea jobului și ca impusă, dovedesc faptul că din punct de vedere psihoemoțional subiectul făcându-și, propunându-și singurătatea, nu este stabil emoțional”, ne-a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Ajutor pentru persoanele care trec prin anxietate sau depresie de sărbători


”Oamenii aceștia trebuie să fie ajutați, trebuie să primească o consiliere psihologică și terapie, nu doar din partea unui simplu psiholog, ci și din partea psihoterapeuților", a mai spus psihologul.

La nivel național, încă nu există, în 2022, fundații/ONG-uri care să ofere susținerea persoanelor singure, indiferent de vârstă, nu doar de sărbători, ci tot timpul anului.

De altfel, susține psihologul, există o linie la care oamenii pot suna, ”dar nu are legătură cu singurătatea, ci este în special pentru copiii cu autism, linia de la MagicHelp. Acolo psihologii ajută și persoanele singure, iar cei care sună sunt persoane care au probleme mari de viață, uriașe”

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel