Anca Maftei: „Cinstește-ți părinții și hai să vedem ce se va întâmpla în viața ta dacă faci asta” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Anca Maftei - Vindecarea traumelor transgeneraționale
EXCLUSIV
Descriere foto: Anca Maftei - Vindecarea traumelor transgeneraționale

Anca Maftei, Psihoterapeut, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță, la Spectacola și DC News.

Multe lucruri se transmit în familie, din generație în generație, cum ar fi averea, tradițiile, culoarea părului și rețetele secrete de familie. Alte lucruri se transmit și ele - cum ar fi afecțiunile genetice și, în unele cazuri, traumele pot fi și ele moștenite.

Trauma generațională (cunoscută și sub numele de traumă intergenerațională sau traumă transgenerațională) este un domeniu de studiu de care cercetătorii au devenit tot mai interesați, mai ales în ceea ce privește impactul acesteia și modul în care se prezintă la persoanele care o trăiesc.

Acest lucru se datorează în parte unui domeniu de studiu emergent cunoscut sub numele de epigenetică. Un studiu a definit epigenetica ca fiind "un set de modificări potențial ereditare ale genomului care pot fi induse de evenimente de mediu ".

Cercetătorii consideră că trauma transgenerațională poate fi indusă prin expunere in-utero (de exemplu, un făt fiind expus la substanțe chimice implicate în stresul matern care au impact asupra dezvoltării viitoare) sau prin schimbări epigenetice. Acestea din urmă sunt modificările ADN-ului unui individ datorate unei experiențe traumatice care, teoretic, pot fi transmise din generație în generație, potrivit Health. 

VEZI ȘI: Traumele transgeneraționale, darurile strămoșilor noștri. Anca Maftei, despre atacul de panică: „Organismul moștenește același răspuns din iubire”


Invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, Anca Maftei a explicat cum putem identifica traumele trangeneraționale.

„Practic, de fiecare dată când un anume eveniment sau anumită circumstanță lovește într-o persoană, într-un colectiv și implicit mecanismele de apărare, deci tot ceea ce ține de soldații acestor oameni nu fac față, numim traumă, deci nu evenimentul în sine, cât cât de mult a fost afectat sistemul intern de părți de acel eveniment? Pentru că iată, sunt persoane care gestionează mai bine decât alții, sunt persoane care poate imediat după un eveniment dureros au parte de sprijin, au parte de bunătate, de compasiune din partea anumitor persoane și  trec mult, mult mai simplu, peste respectivul eveniment. 

Deci trauma nu este evenimentul, cât ceea ce a încercat tot sistemul nostru de apărare să facă și nu a reușit la modul pe care l-am fi vizat noi. Totodată, vestea cea bună este că da, acești soldați din ființa noastră, (metaforic vorbind, eu așa îi numesc: soldați), ne referim la sistemul de apărare, au reușit să gestioneze, dar nu într-un mod pe care poate alte zone din noi l-ar viza. Astfel că există anumite reacții care ne-au făcut pe noi să rezistăm în fața traumei. 


Această rezistență ne duce pe noi în punctul în care astăzi ne confruntăm cu anumite, să le zic așa, efecte a ceea ce s-a întâmplat și aici vorbim despre simptome fizice, simptome,  boli, tot felul de afecțiuni,  bineînțeles psihologice: o anumită depresie, atacuri de panică, persoane care se confruntă cu tot felul de lucruri pe care, iată, nu le găsesc, cel puțin din punct de vedere al cauzei, în existența aceasta imediată. 


În schimb, când începem să ne uităm în tot arborele genealogic, foarte multe dintre lucrurile cu care noi astăzi ne confruntăm se regăsesc la strămoși ai noștri și nu este necesar să cunoaștem ce li s-a întâmplat, pentru că, în zilele noastre avem foarte marele dar în a avea acces la niște modalități de lucru, inconștientul și inconștientul colectiv în care ni se arată  foarte clar aceste informații, fără a mai fi nevoie să le căutăm în anumite eu știu, dosare sau în anumite instituții”, a explicat Anca Maftei în emisiunea Pastila de frumusețe de la Spectacola și DC News.

VEZI ȘI: Păcatul strămoșesc și karma neamului. Plătim pentru greșelile strămoșilor?  Anca Maftei: „Sunt trei legi ale iubirii. Când acestea sunt încălcate, atunci apar anumite efecte în neam”

 

Primii pași în vindecare

„Primul și primul pas este să accept în ființa mea cele trei ordine ale iubirii, deci apartenența, să nu mai exclud  și să ofer un loc acelor aspecte pe care le exclud ordinea, să văd cine a fost mai mare decât mine. La asta se referă legea ordinii. Ce a fost înaintea mea este mai mare. Deci dacă părinții mei au fost înaintea mea sunt mai mari, deci îi respect și îi onorez.

Deci ăsta este cel de-al doilea pas extrem de important. Respectă-ți părinții, cinstește-ți părinții și hai să vedem ce se va întâmpla în viața ta dacă faci asta. 
Iar trei este legea schimbului. Să fie atent între un echilibru dintre a da și a primi, să nu dai prea mult și să fii tot timpul atent. Să fie un  interschimb atunci când vrei să construiești o relație. Astea sunt cele trei. 

Un alt pas foarte important este să ai o practică zilnică. 

Deci noi ca echipă avem foarte multe video-uri pe YouTube  gratuite, deci sunt foarte, foarte multe exerciții acolo făcute de mine special ca oamenii care poate nu-și permit un proces terapeutic de lungă durată să aibă cu ce să lucreze în fiecare zi. Deci trebuie să ai o practică zilnică astfel altfel te cam păcălești. E foarte important să să intri și să lucrezi și atunci ai youtube-u meu, îl poți folosi cu încredere, sunt toate acolo validate pentru tine”, a declarat Anca Maftei în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola și DC News. 

 

VEZI ȘI: O femeie retrăia simptomele de cancer ale mătușii sale, deși nu era bolnavă. Anca Maftei: „Am întrebat-o cine a plecat foarte repede și a început să plângă”Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel