Păcatul strămoșesc și karma neamului. Plătim pentru greșelile strămoșilor?  Anca Maftei: „Sunt trei legi ale iubirii. Când acestea sunt încălcate, atunci apar anumite efecte în neam”

Data actualizării: | Data publicării:
Anca Maftei - Vindecarea traumelor transgeneraționale
EXCLUSIV
Descriere foto: Anca Maftei - Vindecarea traumelor transgeneraționale

Anca Maftei, Psihoterapeut, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță, la Spectacola și DC News.

Anca Maftei, psihoterapeut IFS, psihoterapeut sistemic, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, hipnoterapeut, facilitator de constelații familiale și sistemice, creator al metodei de transformare interioara Re-Generation,  a vorbit despre traumele transgeneraționale și despre cum pot fi acestea vindecate. 

 

Ce sunt traumele transgeneraționale

Termenul "traumă transgenerațională" se referă la transmiterea, în general subconștientă, a experiențelor traumatice către generațiile următoare și către societate. Persoanele din generația următoare se trezesc că prezintă simptomele traumei strămoșilor fără să fi trăit ele însele trauma. Experiențele traumatice pot afecta la nivel de individ, de familie, sau pot afecta mai multe persoane din cadrul unui grup. Termenul de "traumă colectivă" este utilizat în acest caz, când trauma afectează mai multe persoane dintr-un grup. Exemple de traume individuale pot fi violența în cadrul unei familii, bolile care pun viața în pericol, accidentele și abuzurile din copilărie.

VEZI ȘI: Ce sunt traumele transgeneraționale. Anca Maftei: „Multe lucruri cu care ne confruntăm astăzi se regăsesc la strămoșii noștri” VIDEO

Anca Maftei: Sunt trei ordine sistemice, trei legi ale iubirii le spunea Hellinger apartenența, ordinea și schimbul

„Am menționat despre păcatul acela strămoșesc, karma pe neam ș.a.m.d.  Care sunt așa, niște teorii, niște idei foarte populare la români. Cum funcționează? De exemplu, cineva, un bunic, un străbunic, un unchi îndepărtat săvârșește o crimă sau  săvârșește o faptă extrem de gravă, negativă în tot sensul ei, cum pot fi afectate generațiile ulterioare? 
Practic, noi mergem pe ideea cu un copilul nou născut este curat, este inocent, este fără de păcat și iată că el cumva vine cu această amprentă cu această moștenire, o aduce și el, ține după el păcatele strămoșilor?”, a întrebat Georgiana Ioniță, gazda emisiunii. 


„Nu știu ce înseamnă exact curat și inocent, pentru că în existența asta, în realitatea în care suntem există cauză și efect. Deci din moment ce un copil experimentează un anumit lucru, sigur că există o cauză înainte. Și atunci ce propun eu este să ne uităm în neam în a vedea ce anume reprezintă. 

Sigur că perspectiva mea este una foarte diferită față de aceste, să le spun așa, orientări sau teorii spirituale. Perspectiva mea este bazată pe trei legități foarte importante. Eu nu judec în termen de păcat, pentru că nu sunt eu, Doamne sfinte, în măsură să vorbesc despre o anume credință sau anume religie. 

Eu sunt strict psihoterapeut și ce vizez? Sunt trei ordine sistemice, trei legi ale iubirii le spunea Hellinger apartenența, ordinea și schimbul. Când acestea sunt încălcate, atunci apar anumite efecte în neam. De exemplu, o crimă înseamnă a exclude pe cineva din sistem. Deci prima lege este de altfel nerespectată. Prima lege se referă la apartenență, dreptul de a aparține. Toată lumea are dreptul de a aparține sistemului familial în mod egal. În momentu în care eu comit o astfel de atrocitate este ca și când spun tu nu ai dreptul să aparții sistemul. 

 

Și atunci sistemul ce face, se auto-reglează, pentru că toate sistemele se auto-reglează. Mentalitatea sistemică este așa: Ok, deci a fost așa-zis eliminat un anumit element. Nu se poate asta și atunci aduce un alt element care să ia locul celui care a fost exclus. Și atunci, la infinit, această victimă a respectivului act va reveni în alte și în alte generații. La fel și agresorul. Deci, în momentul în care cineva este exclus, sistemul îl va readuce în într-o formă sau alta. Când ne gândim, uite la ce s-a întâmplat cu Ceaușescu, la fel, ne putem uita și vedea că anumite forme ale lui, anumite umbre ale lui planează în continuare pe tot ceea ce înseamnă destinul poporului, valabil pentru absolut orice excludere. 

Deci este aceeași gândire, tot ceea ce este exclus va reveni într-o formă sau alta ulterior. Iată, în familii, în generații, la fel. Dacă cel care este exclus este agresorul, pentru că de multe ori el e foarte judecat, este pus undeva,  în închisori, este dat la o parte din societate, i se pun anumite etichete și nu mai este bine văzut. Da, cum de altfel se întâmplă în societatea noastră, ce credeți că se va întâmpla noi? Excluzând respectiva faptă, ea va reveni și va reveni la infinit în sistem. 

 

Până când cineva, o generație, poate va putea să privească diferit, cu blândețe, și va putea poate să includă fără judecată chiar și persoanele care au comis o astfel de atrocitate.

 Noi știind și fiind perfect conștienți că și un agresor este de altfel și el împins și chemat să facă ceea ce a făcut. Acest mod inconștient este de mii de ori mai puternic decât conștiința personală. 

Deci inconștientul colectiv al unui neam, să zicem, este de mii și mii de ori mai puternic decât ce îmi propun eu să fac într-o zi sau într-o dimineață și atunci, unii dintre noi vom fi aduși în punctul de a comite  astfel de atrocități. Da, crime, de altfel, tocmai din iubire și din loialitate față de ceva ce a fost înaintea noastră. 

Mare atenție! Nu înseamnă că este pardonabil sau doamne ferește, scuzabil și tot ceea ce spun este că este necesar să ne ridicăm inimile dincolo de etică. Pe cât este de important. 

Etica morala, iubirea, este mai mare decât tot și atunci, iubirea include tot și asta este o perspectivă care într-un final ne va elibera. Dragostea pentru tot și toate, dragostea pentru toate părțile noastră interne, dragostea pentru toate ființele. Dar haideți să începem măcar cu cei din familia noastră în a-i accepta cu iubire și cu blândețe pe fiecare dintre dumnealor, știind că și comportamentele lor indezirabile nu au la bază decât inconștiența și de altfel, iubirea față de ceva de dinaintea lor. Da, cu toți avem. 

 

„Oaia neagră a familiei” - vindecătorul traumelor transgeneraționale


O persoană care este mai atipică, acea oaie neagră în familiile noastre, dar poate chiar noi suntem acel om diferit în familia noastră. Să știți că acea oaie neagră, cu ghilimelele de rigoare, este cel care rupe, dacă vrei, vechiul mod de a fi în familia respectivă și nu face altceva decât să elibereze de toate condiționările acel sistem. 

Deci să privim mai cu îngăduință. Asta este ceea ce propun, pentru că tot ceea ce vom exclude prin judecată va reapărea la infinit până va fi văzut de cineva, până va fi lăsat să fie în sistem, până i se va da un loc, până i se va face loc”, a explicat Anca Maftei, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola și DC News. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel