Traumele transgeneraționale, darurile strămoșilor noștri. Anca Maftei, despre atacul de panică: „Organismul moștenește același răspuns din iubire”

Data actualizării: | Data publicării:
Anca Maftei - Vindecarea traumelor transgeneraționale
EXCLUSIV
Descriere foto: Anca Maftei - Vindecarea traumelor transgeneraționale

Anca Maftei, Psihoterapeut, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță, la Spectacola și DC News.

Anca Maftei, psihoterapeut IFS, psihoterapeut sistemic, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, hipnoterapeut, facilitator de constelații familiale și sistemice, creator al metodei de transformare interioara Re-Generation, vine în platoul Spectacola pentru a vorbi despre traumele transgeneraționale și despre cum pot fi acestea vindecate. 

 

Ce sunt traumele transgeneraționale

Termenul "traumă transgenerațională" se referă la transmiterea, în general subconștientă, a experiențelor traumatice către generațiile următoare și către societate. Persoanele din generația următoare se trezesc că prezintă simptomele traumei strămoșilor fără să fi trăit ele însele trauma. Experiențele traumatice pot afecta la nivel de individ, de familie, sau pot afecta mai multe persoane din cadrul unui grup. Termenul de "traumă colectivă" este utilizat în acest caz, când trauma afectează mai multe persoane dintr-un grup. Exemple de traume individuale pot fi violența în cadrul unei familii, bolile care pun viața în pericol, accidentele și abuzurile din copilărie.

Vezi și: Ce sunt traumele transgeneraționale. Anca Maftei: „Multe lucruri cu care ne confruntăm astăzi se regăsesc la strămoșii noștri” VIDEO

 

Anca Maftei: „Tot ceea ce s-a lăsat să curgă de la o generație la alta nu face altceva decât să vrea să ne protejeze”

„Vestea cea bună este că toate sunt daruri, totul este un dar, chiar și ceea ce noi de la nivelul minții etichetăm ca fiind negativ, de exemplu un atac de panică. Da, mă confrunt cu atacuri de panică și gata, nu mai știu ce să fac. Chiar am acum o doamnă în școala mea care trece prin asta. Ce se întâmplă de fapt? Practic, felul în care un strămoș al meu a reușit să gestioneze a fost tocmai prin aceste substanțe din organism. 


Da, deci iată, multă, multă adrenalină. De ce? Pentru că a fost nevoie de adrenalină o generație, două-trei în spate. Astăzi, organismul meu moștenește același răspuns din iubire. Deci, odată ceva de tipul, uite, dragul meu urmaș, ca și tu să poți gestiona cu evenimentele dure în viața ta, îți dăruiesc din punct de vedere genetic, da, asta, bineînțeles, într-un discurs metaforic, aceste arme, tocmai pentru ca tu să ai o viață foarte frumoasă și bună. Deci, toate răspunsurile noastre, care, iată, nu-și găsesc întotdeauna explicația logică, au de fapt, la bază iubirea. Pentru că tot ceea ce s-a lăsat să curgă de la o generație la alta nu face altceva decât să vrea să ne protejeze. Sigur, noi acum trăim niște vremuri în care nu mai este nevoie și probabil că răspunsul acela era extrem de indicat într-o vreme de război. 

Dar iată, acum, poate la un serviciu în fața calculatorului, nu mai este  adecvat, adaptat, dar totodată la bază este dragostea. 

Anca Maftei:  „Noi suntem construiți pe acest fundament incredibil”

Deci asta vreau să se înțeleagă, tot ceea ce se întâmplă într-un sistem, pentru că familia este un sistem, tot ceea ce se întâmplă în interiorul ființei noastre, tot un sistem este și acolo, un sistem de părți are la bază dragostea.

 Noi suntem construiți pe acest fundament incredibil, iubirea față de tot ceea ce este în sistemul respectiv. Chiar dacă această iubire este una inconștientă, de multe ori aș putea să spun că în majoritatea timpului noi nu suntem conștienți de cauzele reale ale unor aspecte pe care le trăim. Dar când ajungem să lucrăm în maniera de lucru pe care eu propun, vedem că de fapt se întâmplă ceva într-o legătură cu cineva de dinainte, o legătură iubirii”, a declarat Anca Maftei în emisiunea Pastila de Frumusețe, de la Spectacola și DC News. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel