Alţi patru artişti celebri de la Untold, amendaţi de jandarmi pentru versuri cu limbaj vulgar, licenţios sau rasist

Data publicării:
Foto Instagra / Paraziții
Descriere foto: Foto Instagra / Paraziții

Cheloo și Ombladon de la Paraziții, dar și Macanache, s-ar număra printre artiștii amendați, la fel ca Gheboasă, după ce au cântat pe scena de la Untold. Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca i-a sancționat pe artiști pentru versuri cu limbaj vulgar, licenţios sau rasist. 

 

Alți patru artiști de la Untold au  fost amendaţi de jandarmi pentru că au cântat versuri cu limbaj vulgar, licenţios sau rasist. 

 

„În urma analizării imaginilor şi înregistrărilor video din timpul festivalului Untold, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a aplicat noi sancţiuni contravenţionale pentru 4 artişti, care au prezentat în concert cântece cu versuri care conţin un limbaj vulgar, licenţios sau rasist”, a anunţat, joi, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, potrivit news.ro.


La fel ca Gheboasă, cei patru artiști au fost sancţionați cu amendă în valoare de 1.000 de lei fiecare, conform art. 2, alin 1) din Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

„În continuare, ne reafirmăm angajamentul de a proteja drepturile şi libertăţile individuale ale tuturor persoanelor, indiferent de categoria socială sau etnică, atâta timp cât acestea respectă prevederile legale”, a transmis Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse Cluj24, printre artiștii amendați se numără Cătălin Ștefan Ion (Cheloo) și Bogdan Ionuț Pastacă (Ombladon) de la Paraziții, dar și Macanache – Constantin-Bogdan Dinescu.

VEZI ȘI: Ce amendă riscă Gheboasă, dacă va fi găsit vinovat de discriminare. Cristian Jura, CNCD: „Va urma o bătălie juridică foarte interesantă privitoare la libertatea de exprimare artistică și limitarea ei”

 

Scandalul Gheboasă

A opta ediție a festivalului Untold s-a încheiat cu un adevărat scandal, după prestația lui Gheboasă. Pe numele său real, Gabriel Gavriş este acuzat că versurile sale ar avea conotații vulgare și rasiste. Artistul a fost amendat de Jandarmeria Română, cu 1000 de lei, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”, se precizează într-un comunicat de presă.

Ulterior, Jandarmeria a sesizat și CNCD „pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”. 

 

Jandarmeria Română, reacție, după ce a Gheboasă a acuzat că a fost amendat pe nedrept 

Jandarmeria Română a transmis, marţi seară, în legătură cu amenda aplicată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca cântăreţului Gheboasa (Gabriel Gavriş) pentru versurile vulgare şi rasiste din concertul susţinut la festivalul Untold, că instituţia „nu aplică sancţiuni discriminatorii".

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la sancţiunea aplicată astăzi de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca, facem precizarea că Jandarmeria Română nu aplică sancţiuni discriminatorii pe criterii sociale, etnice, religioase sau de orice altă natură. Toate acţiunile noastre sunt ghidate de principiile imparţialităţii, echităţii şi respectului pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor", se afirmă în comunicatul de presă transmis de Jandarmeria Română.

De asemenea, sursa citată menţionează că „Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca va continua să analizeze imaginile din timpul festivalului şi acolo unde se vor constata fapte antisociale, vor fi aplicate sancţiuni conform legii, într-o manieră echitabilă şi nediscriminatorie".

Reacţia Jandarmeriei Române vine după ce, într-un video postat pe reţelele de socializare, cântăreţul Gheboasa afirmă că a fost amendat de jandarmii clujeni „pe ochi frumoşi, el fiind „ţ#gan" şi singurul aparţinând acestei etnii care a cântat pe scena de la Untold, potrivit DC News. 

 

 

CNA, restricții pentru videoclipurile cu limbaj licențios

 

„Având în vedere informațiile apărute în ultimele 24 de ore în mass-media, conform cărora Consiliul Național al Audiovizualului a analizat recent versurile unor melodii trap și a decis să sesizeze platforma YouTube, instituția noastră face precizarea că acest subiect nu a figurat pe ordinea de zi a ședințelor din 08 și 09.08.2023.

 

În fapt, speța a fost analizată în data de 24.05.2023, când au fost discutate rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare, ca urmare a unei reclamații din acea perioadă, pentru mai multe melodii care aparțin genului musical trap (Albert Nbn și Nane – Zoro; Albert Nbn – Beto; Nane feat. Amuly, Credit și Solomon – Rotație; Killa Fonic feat. Azteca și Nane - Kpcoca; Amuly – Constant), identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube. Membrii Consiliului au decis, în ședința din 24.05.2023, să transmită o notificare către Google Ireland Limited, deoarece au constatat că accesul la videoclipurile monitorizate nu este restricționat minorilor, nefiind utilizat niciun instrument de verificare a vârstei utilizatorului.    

 

Precizăm, de asemenea, că demersul din luna mai al Consiliului nu poate fi asimilat unui act de cenzură și nu are nicio legătură cu recentul scandal mediatic provocat de prestația trapperului Gheboasă la festivalul Untold.”, a transmis Consiliul Național al Audiovizualului. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel