Ce amendă riscă Gheboasă, dacă va fi găsit vinovat de discriminare. Cristian Jura, CNCD: „Va urma o bătălie juridică foarte interesantă privitoare la libertatea de exprimare artistică și limitarea ei”

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Cristian Jura, secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, a vorbit, în exclusivitate pentru Spectacola, despre scandalul în care este implicat artistul Gheboasă, dar și despre amenda pe care acesta o riscă, dacă va fi găsit vinovat de discriminare. 

A opta ediție a festivalului Untold s-a încheiat cu un adevărat scandal, după prestația lui Gheboasă. Pe numele său real, Gabriel Gavriş este acuzat că versurile sale ar avea conotații vulgare și rasiste. Artistul a fost amendat de Jandarmeria Română, cu 1000 de lei, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”, se precizează într-un comunicat de presă.

Ulterior, Jandarmeria a sesizat și CNCD „pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”. 

 

 

Am luat legătura cu Cristian Jura, secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru a afla ce amendă riscă Gheboasă, dacă va fi găsit vinovat de discriminare. 


Spectacola: Domnule Jura, se va autosesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în cazul Gheboasă?
Cristian Jura: CNCD a fost deja sesizat de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca. 

Spectacola: Care sunt etapele în fața CNCD? 
Cristian Jura: Vom demara procedura de citate a părților, vom analiza toate probele puse la dispoziție și vom decide dacă s-a produs o fapta de discriminare sau de încălcare a demnității umane.

Spectacola: Ce riscă Gheboasă, în cazul în care va fi găsit vinovat de discriminare? 
Cristian Jura: Riscă o amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate
Consider că va urma o bătălie juridica foarte interesantă privitoare la libertatea de exprimare artistica și limitarea ei.

 

Jandarmeria Română, reacție, după ce a Gheboasă a acuzat că a fost amendat pe nedrept 

Jandarmeria Română a transmis, marţi seară, în legătură cu amenda aplicată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca cântăreţului Gheboasa (Gabriel Gavriş) pentru versurile vulgare şi rasiste din concertul susţinut la festivalul Untold, că instituţia „nu aplică sancţiuni discriminatorii".

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la sancţiunea aplicată astăzi de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca, facem precizarea că Jandarmeria Română nu aplică sancţiuni discriminatorii pe criterii sociale, etnice, religioase sau de orice altă natură. Toate acţiunile noastre sunt ghidate de principiile imparţialităţii, echităţii şi respectului pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor", se afirmă în comunicatul de presă transmis de Jandarmeria Română.

De asemenea, sursa citată menţionează că „Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca va continua să analizeze imaginile din timpul festivalului şi acolo unde se vor constata fapte antisociale, vor fi aplicate sancţiuni conform legii, într-o manieră echitabilă şi nediscriminatorie".

Reacţia Jandarmeriei Române vine după ce, într-un video postat pe reţelele de socializare, cântăreţul Gheboasa afirmă că a fost amendat de jandarmii clujeni „pe ochi frumoşi, el fiind „ţ#gan" şi singurul aparţinând acestei etnii care a cântat pe scena de la Untold, potrivit DC News. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel