Alimentele procesate pot cauza cancer. Cârnații, salamul, slănina, principalele produse vizate

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Alimentele procesate pot cauza cancer. Principalele produse incriminate sunt mezelurile, slănina sau cârnații.

Alimentele procesate pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal. Autorităţile sanitare franceze au confirmat „existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi”. În acest caz este vorba de carnea procesată. 

Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei (Anses) ”recomandă reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive ce vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor”.

Nitriții prelungesc durata de valabilitate a alimentelor

Nitriții adăugați în mezeluri prelungesc durata de valabilitate a produselor. În plus, acestea au și rolul de a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, o afecţiune neurologică gravă. Aceştia sunt totodată compuşi ce dau şuncii culoarea roz, care este în mod natural gri.

Sunt producători care au lansat sortimente de șuncă ”fără nitriți”, însă Anses avertizează împotriva soluţiilor de substituţie pe bază de ”extracte vegetale”. 

”Aceasta nu constituie o alternativă reală în măsura în care (aceşti substituenţi) conţin în mod natural nitraţi care, sub efectul bacteriilor, sunt transformaţi în nitriţi. Aceste produse aşa-numite ”fără nitriţi adăugaţi” sau cu ”zero nitriţi” conţin aşadar nitraţi şi nitriţi ascunşi”, a subliniat Anses, potrivit Reuters.

Care este doza zilnică admisă

Anses consideră că este important să se definească mai bine ”doza zilnică admisă” (DZA) de nitraţi şi nitriţi. Pentru că agenţia a constatat un paradox: existenţa unei legături între consumul de carne procesată şi riscul de cancer, chiar dacă dozele maxime recomandate (150 de grame de mezeluri pe săptămână în Franţa) sunt respectate (de 99% din populaţie).

Citește continuarea pe dcmedical.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel