Alimentele pe care trebuie să le mănânci de Sfânta Parascheva 2023. Vei avea parte de noroc și vei fi păzit de necazuri

Data publicării:

Iată ce trebuie să mănânci pe data de 14 Octombrie.

Ziua de 14 octombrie este una cu o însemnătate aparte pentru toți creștinii care o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din an pentru toți românii care pornesc cu câteva zile înainte la Iași, pentru a se ruga moaștelor Cuvioasei. Încă din cele mai vechi timpuri se spune că cei care fac rugăciuni în această zi sfântă vor fi ocrotiți de necazuri, iar Sfânta Parascheva le va asculta toate rugăciunile. 

Totuși, tot tradiția spune că în ziua de 14 octombrie trebuie să respecți mai multe tradiții și obiceiuri, trebuie să participi la slujba sfântă, dar mai trebui și să consumi anumite alimente specifice pentru data de 14 Octombrie.

Ce trebuie să mănânci de Sfânta Parascheva 

Așadar, conform tradițiilor din cele mai vechi timpuri, pe 14 Octombrie nu ar trebui să-ți lipească de pe masă tradiționalul must, specific acestei perioade. Se spune faptul că cei care vor bea din această băutură vor avea parte de belșug și de un an bogat.

Mai mult, tot în această zi sfântă, toate gospodinele din toate colțurile țării pregătesc diferite produse tradiționale, pe care le degustă alături de cei dragi, dar le oferă, totodată, și de pomană la biserică. Este vorba despre diferite produse de panificație, precum pâine, plăcinte sau colaci, care trebuie mai întâi sfințite la slujba sfântă, iar abia apoi savurate.

Totuși, mai există și persoane care țin post pe data de 14 Octombrie și care se abțin, așadar, de la toate produsele pe bază animală, cum ar fi carnea, ouăle sau brânza. Astfel, produsele de panificație for fi pregătite de gospodinele care se regăsesc în această categorie fără ouă și lapte.

Te-ar putea interesa și: Sfânta Parascheva - Tradiții și obiceiuri. Ce NU trebuie să faci pe data de 14 octombrie

Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva

Tot pe 14 Octombrie, pentru a avea parte de noroc și pentru a fi depășit de necazuri, este bine să rostești și rugăciunea cea mai puternică către Sfânta Parascheva. 

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt - izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”, notează dexologia.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel