Sfânta Parascheva - Tradiții și obiceiuri. Ce NU trebuie să faci pe data de 14 octombrie

Data publicării:

Iată câteva tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți pe data de 14 octombrie.

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante și iubite sărbători religioase din calendarul ortodox. Sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, această zi are o însemnătate aparte pentru toți românii care merg anual la Iași, acolo unde moaștele sale se găsesc de peste 350 de ani.

Sfânta Parascheva, cunoscută din tradiție ca și Sfânta Vineri, și-a dedicat toată viața rugăciunii, a ajutat săracii și și-a trăit întreaga viață sub multă smerenie. Acum, moaștele sale sunt considerate a fi sfinte, motiv pentru care anual mii de credincioși vin să se roage la ele și speră ca cele mai mari necazuri din viața lor să fie depășite cu bine, cu ajutorul Sfintei. În acest sens, toți creștinii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri pe data 14 octombrie, pentru a avea parte de noroc și prosperitate întregul an.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Potrivit tradiției, se spune că în această zi sfântă nici bărbații, dar nici femeile, nu trebuie să facă niciun fel de muncă casnică sau muncă de câmp. În caz contrar, dacă femeile nu respectă odihna din această zi, se spune că pot avea dureri mari de cap și de ochi.

Mai mult, casele trebuie să fie curățate foarte bine înainte de ziua de 14 octombrie, iar gospodinele trebuie să pregătească diferite bunătăți, produse tradiționale, care să fie oferite ulterior credincioșilor la biserică. De asemenea, se aprind lumânări în această zi sfântă și se împart alimentele preparate săracilor, care sunt mai întâi sfințite de către preoți.

De asemenea, în ziua de 14 octombrie mai multe biserici și mănăstiri din întreaga țară fac slujbe și pelerinaje specifice. Creștinii care nu pot ajunge la Iași, la racla sfântă, merg aici să se roage pentru sănătatea și bunăstarea familiei. 

Ce trebuie să faci pe data de 14 Octombrie

Când vine vorba de alimentele care ar trebuie să fie oferite de pomană în această zi sfântă, tradiția spune că trebuie neapărat să ai în coșul cu bunățăți pâine proaspătă, dar și must, care să fie ulterior sfințite și oferite celor prezenți la liturghie. 

Tot tradițiile mai spun și faptul că de ziua Sfintei Parascheva nu ar trebui să se mănânci nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce şi, de asemenea, chiar dacă anul acesta ziua de 14 octombrie pică într-o zi de sâmbătă, este recomandat să ții post. În acest sens, trebuie să eviți și alimentele pe bază animală, adică tot ce înseamnă carne, ouă sau brânzeturi. 

De asemenea, se mai spune că cei bolnavi o pot visa în această zi pe Sfânta Parascheva, care să le ofere chiar și leacul bolii lor, iar cei care nu îi respectă avertismentele, pot fi mustrați.

Mai mult, se spune că Sfânta Parascheva este aducătoare de belșug, dar tot ei i se datorează și alungarea ploilor și fenomenelor meteorologice care pot provoca distrugeri.

Tot în această zi, tradiția spune că ne putem da seama cum va fi vremea iarna care urmează să vină. Ciobanii pot stabili ușor acest lucru, întrucât se spune că dacă oile dorm înghesuite una în cealaltă, atunci urmează o iarnă grea și friguroasă. În schimb, dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi una blândă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel