Alimentele bogate în carbohidrați care nu te îngrașă. Trebuie să le incluzi neapărat în dieta ta

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Specialiștii au identificat câteva alimente bogate în carbohidrați care nu-ți vor afecta deloc dieta.

Probabil că și tu ești la curent cu numeroasele diete populare cu conținut scăzut de carbohidrați care au demonizat pe nedrept cerealele, fructele și legumele cu amidon. Probabil că ai încercat chiar și să treci la o alimentație săracă în carbohidrați pentru o vreme, pentru a vedea dacă obții rezultate. Mai mult, este posibil ca încă să te ferești de cartofii dulci pentru că ai auzit undeva că aceștia te pot îngrășa destul de mult, notează EatThis.

Trebuie să știi însă că nu toate alimentele bogate în carbohidrați te vor îngrășa. Majoritatea dieteticienilor și medicilor sunt de acord, iar cercetările susțin ideea că carbohidrații sunt un macronutrient esențial pentru o sănătate bună și nu trebuie evitați. De exemplu, cercetătorii polonezi au avertizat că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pe termen lung duc la rezultate nesănătoase.

Anumite studii sugerează chiar că carbohidrații pot fi protectori din punct de vedere metabolic. Îți vom sugera câteva alimente bogate în carbohidrați, recomandate de medici și dieteticieni, de care nu ar trebui să te temi, ci, dimpotrivă, să îi iei în considerare în fiecare zi.

1. Pâine și paste făinoase

Chiar și alimentele cu un conținut ridicat de carbohidrați, pâinea și pastele, sunt importante pentru o bună nutriție.

"Eliminarea tuturor carbohidraților poate fi contraproductivă pentru sănătatea dumneavoastră, ducând la deficiențe semnificative. Carbohidrații furnizează glucoză, care este esențială pentru producerea de energie în celule, inclusiv în creier. De asemenea, aceștia conțin fibre, vitamine, minerale și alți fitonutrienți benefici.", spun specialiștii. 

Amintiți-vă doar să alegeți pâine și paste făcuți cu cereale integrale, care sunt carbohidrați complecși cu digestie lentă.

 

2. Mere și pere

Da, aceste fructe sunt considerate alimente bogate în carbohidrați din cauza fructozei, adică a zahărului din fructe. Cu toate acestea, beneficiile lor nutriționale depășesc numărul carbohidraților pe care îi primești, mai ales dacă mănânci întregul fruct, inclusiv coaja merelor și perelor.

"Alimentele integrale sunt bogate în fibre, ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp și diminuează pofta de zahăr", spun medicii.

Merele și perele de mărime medie consumate cu tot cu coajă oferă 4,8 și, respectiv, 5,5 grame de fibre.

 

3. Fulgii de ovăz

Dacă vă plac cerealele, alegeți ovăzul, o cereală integrală bogată în fibre. O meta-analiză a studiilor din Nutrients a arătat că diabeticii de tip 2 și-au redus nivelul glicemiei după ce au mâncat fulgi de ovăz, în ciuda concentrației ridicate de carbohidrați din aceste alimente. Alte studii arată că o fibră solubilă numită beta glucan din fulgii de ovăz îmbunătățește sațietatea, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

"Alimentele integrale înghesuie alimentele mai puțin sănătoase. Avem tendința de a mânca mai puțin și porții mai mici de alimente integrale, cum ar fi ovăzul, decât mâncăm alimente procesate care sunt create pentru a ne face să poftim mai mult.", mai spun specialiștii.

 

4. Sfeclă roșie

Da, o porție de sfeclă, adică aproximativ o ceașcă, conține 13 grame de zaharuri, dar nu va avea un impact asupra glicemiei și nici asupra greutății. Asta pentru că împachetează 2,8 grame de fibre dietetice, care încetinesc absorbția zaharurilor în sânge.

"Chiar și legumele notorii "cu amidon", cum ar fi sfecla, conțin mari beneficii pentru sănătate. Sfecla roșie conține tone de micronutrienți; mai ales 20% din necesarul nostru zilnic de folat într-o singură porție.", continuă specialiștii.

 

5. Cartofii albi și roșii

Nu ignorați aceste legume bogate în amidon. Există o tehnică grozavă pentru a anula impactul carbohidraților asupra glicemiei, astfel încât să îi puteți mânca fără să vă faceți griji că vă va fi foame peste o oră: Răcește-i înainte de a mânca. Răcirea cartofilor albi după ce au fost gătiți îi transformă într-un "amidon rezistent", ceea ce înseamnă că rezistă la digestie și nu provoacă mult zahăr în sânge.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel