Alexandru Arșinel este condus astăzi pe ultimul drum. Actorul va fi înmormântat la cimitirul Bellu

Data actualizării: | Data publicării:

Alexandru Arșinel este înmormântat astăzi, la cimitirul Bellu.

Alexandru Arșinel s-a stins din viață pe 29 septembrie, la spitalul Universitar din Capitală, acolo unde a stat la terapie intensivă pentru mai bine de o săptămână. Cei care l-au urmărit pe Maestru în cei peste 50 de ani de activitate, dar și cei care l-au cunoscut pe acesta, i-au putut aduce un ultim omagiu actorului la Teatrul Constantin Tănase, instituție pe care acesta a condus-o ani buni de zile. Astăzi, 2 octombrie, Alexandru Arșinel este condus pe ultimul drum, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu, acolo unde se află deja și alte nume importante din România. Potrivit Fanatik, îndrăgitul actor va fi îngropat cu pălăria, butonii și costumul favorit, după cum chiar el a cerut, înainte să se stingă din viață. Mai mult, se pare că acesta nu are mormântul pe Aleea Actorilor, ci pe Aleea Scriitorilor, loc de veci pe care chiar el însuși l-a cumpărat, în urmă cu mai mulți ani. Lângă monumentul său funerar este gravat și numele soției sale, Marilena, care va fi așezată lângă actor, atunci când va veni timpul.

“Sunt un om gospodar şi mi-am făcut mormânt la Bellu. Să nu aibă grijă copiii când n-o să mai fiu. 

Eu sunt un om gospodar și pregătesc toate, în așa fel încât să nu las multe probleme după mine. Eram la Noaptea Muzeelor și Bellu e considerat muzeu. Și am primit de la Primărie un telefon să merg cu câțiva colegi, după spectacol, să aprindem câteva lumânări la mormintele marilor actori, că ne așteptau cei de la Bellu.

Ne-am dus, ne-au primit imediat, am aprins lumânări. Și eram cu niște colegi de la Teatrul Tănase: ‘Hai să vă arăt un mormânt de-al unui coleg de-al nostru’. Și mergeam așa și am ajuns la vreo 10 metri de locul unde este mormântul meu”, a povestit actorul înainte de moarte pentru evelinepauna.ro.

Vasile Muraru, discurs emoționant la priveghiul lui Alexandru Arșinel: „Am lăsat totul deoparte și ne-am adunat în jurul său”

 

Cine a fost Alexandru Arșinel


Alexandru Arşinel s-a născut în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, potrivit www.teatrultanase.ro. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962, avându-i colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov. A fost repartizat împreună cu majoritatea colegilor săi la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestui teatru. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul ''Oceanul'' de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în ''Jocul de-a vacanţa'' de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în ''A 12-a noapte'' de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus şi Titta Nane în piesa ''Gâlcevile din Chioggia'' de Carlo Goldoni, în regia semnată de Mihai Reicu. La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul ''Ploşniţa'' de V. Maiacovski.

A jucat, începând din 1967, zeci de roluri în spectacole cu mii dereprezentaţii atât la Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase'' din Bucureşti cât şi la Grădina Boema: musicalul ''Groapa'' de Eugen Barbu şi Radu Şerban, musicalul ''Doctore sunt al dumneavoastră'', de Aurel Storin şi Vasile Vasilache jr., spectacolul ''Revista cu paiaţe'' de Mihai Maximilian, muzica V. Veselovski, ''Deschis pentru renovare'' de Alexandru Mirodan, ''Se caută o vedetă'' de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, ''Vino să ne vezi diseară'' de Petre Bărbulescu, ''Nicuţă . . . la Tănase'' de Nicuţă Tănase şi Marin Traian, ''Aventurile unei umbrele'' de Nell Cobar, ''Uite că nu tac'' de Petre Bărbulescu, ''Savoy, Savoy'' de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, ''Sonatul lunii'' de Saşa Georgescu şi Puiu Călinescu, ''Un băiat de zahăr... ars'' de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, ''Bimbirică'' comedie muzicală de Aurel Storin, ''Scandal la Boema'', ''Nevestele vesele din Boema'', ''Boema, slăbiciunea mea'', ''Boema, bucuria mea'', ''Artiştii şi Boema'', ''Stela, stelele şi Boema'', ''Bună seara, Boema'', ''Carre de aşi'', ''Hohote în Paradis'', ''1001 de glume'' de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, ''Ah, femeile'' de Mihai Maximilian, ''Nimic despre papagali'', ''Ok, Melody'', ''Comedie pe Titanic'', ''Piei, drace!'', ''Vivat Revista!'', ''Hohote în Herăstrău''. De asemenea, a avut numeroase apariţii în emisiuni de divertisment la radio, dar şi la televiziune, şi a făcut numeroase turnee în străinătate.


Alexandru Arşinel a format împreună cu marea actriţă Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă. În stagiunea 2008-2009, spectacolul "Aplauze, aplauze" a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

Fuego, mesaj sfâșietor după moartea lui Alexandru Arșinel: „S-a rupt o jumătate din el atunci când Stela n-a mai fost”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel