Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu, lămâie sau sare. Ce părere au medicii stomatologi. Dr. Alin Gabor: ”Se distruge smalțul”

Data publicării:
Sursa foto: Dr. Alin Gabor
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: Dr. Alin Gabor

Dr. Alin Gabor a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt principalele cauze care produc durerile dentare, dar a dezvăluit și tot ce trebuie să știm despre albirea dentară.

Durerile dentare dau de foarte multe ori bătăi de cap oamenilor, care stau acasă până în ultima clipă, în speranța că acestea vor trece de la sine. Chiar dacă ele pot părea banale, în primă instanță, în realitate pot transmite un real semnal de alarmă și ne pot indica anumite probleme de dantură destul de serioase. În exclusivitate pentru Spectacola, Dr. Alin Gabor a vorbit despre cauzele durerilor dentare, dar ne-a dezvăluit și toate informațiile pe care trebuie să le știm despre albirea dentară.

”Pentru început, aș vrea să menționez un factor esențial cu privire la sensibilitatea și durerea dentară. Durerea este relativă. Percepția durerii este diferită de la om la om. După cum bine știți, nu pe toți ne doare la fel. Așa este și în cazul sensibilității dentare. Unii percep o sensibilitate dentară, alții au pragul de toleranță scăzut și astfel sensibilitatea poate deveni o durere dentară.”, a dezvăluit Dr. Alin Gabor pentru Spectacola.

Din ce cauze apare sensibilitatea dentară

Când vine vorba despre sensibilitatea dentară, medicul stomatolog avertizează asupra faptului că există diverse cauze care pot produce aceste dureri. De asemenea, acestea pot fi depistate și tratate doar în cabinetul specialistului.

”Traumatismele, lovirea dinților cu diferite obiecte cum ar fi graba de a bea un pahar de apă și a ne lovi în dinți, pot provoca fisuri ale smalțului dentar care este stratul de la suprafața dintelui și care asigura protecția lui. Astfel, diferiți stimuli, cum ar fi cald, rece, dulce, acru, pot provoca sensibilități sau dureri ale dinților. Abrazia, abfracția și atriția dintelui, adică distrugerea smalțului dentar prin uzură excesivă, cum ar fi periajul agresiv, scrâșnitul dinților, băuturi acide, conduc la aceste sensibilități sau dureri. 

Un alt factor, care poate provoca sensibilitatea sau durerea dinților, este consumul de alimente sau lichide la temperaturi extreme. Adică, după ce mâncăm ceva fierbinte să bem ceva rece. De asemenea, prezența unor carii pe care nu le vedem cu ochiul liber, ci doar în urmă unui consult de specialitate clinic și radiografic, unde pot fi depistate, conduc la anumite sensibilități sau dureri ale dinților.”, a continuat medicul stomatolog.

”Există și anumite proceduri medicale care pot provoca sensibilități ale dinților”

Mai mult, Dr. Alin Gabor spune că durerile dinților pot apărea și după anumite proceduri medicale, însă acestea nu trebuie să îngrijoreze, pentru că sunt normale. Dinții au nevoi de refacere, spune el, drept urmare durerile vor persista doar câteva zile.

”Există și anumite proceduri medicale care pot provoca sensibilități ale dinților. Detartrajul poate provoca o sensibilitate temporară a dinților la anumite lichide și alimente reci.  E normal. Zona a fost abuzată de tartru. Albirea dentară profesională poate provoca într-o anumită măsură sensibilitatea temporară a dinților. Sunt multe manopere care pot provoca sensibilități temporare ale dinților. Orice procedură medicală efectuată la dinți are nevoie de timp de refacere.

Organismul are nevoie de timp să se vindece. E normal. Ceea ce nu e normal este ca tu să pleci fără să fii informat, iar o regulă esențială este că medicul tău ar trebui să îți spună, exact, la ce să te aștepți. Este necesar ca pacientul să obțină toate informațiile necesare, pentru a nu te impacienta, în cazul unei sensibilități postoperatorii. ”, a mai spus specialistul.

Care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru dinți. Trebuie să ne ferim de ele. Dr. Alin Gabor: Acestea sunt hrană pentru bacterii

Tot ce trebuie să știi despre albirea dentară

Toată lumea își dorește să aibă o dantură cât mai perfectă și mai albă, însă înainte de a recurge la albirea dentară, ai nevoie de un consult din partea medicului stomatolog, care să spună dacă dinții tăi sunt sau nu pregătiți pentru această procedură.

”Albirea dentară este o procedura de estetică dentară care trebuie obligatoriu să fie făcută după un consult. De ce? Pentru că medicul dentist va vedea dacă pacientul se pretează pentru o albire profesională. Adică, trebuie făcut un consult pentru a aprecia grosimea smalțului, fisuri, fracturi, carii și orice problemă care ar putea provoca o sensibilitate ireversibilă. 

Albirea dentară, la ora actuală, se împarte în două categorii: în clinică sau acasă, ambele cu substanțe și gutiere oferite de medicul dentist, nu cu substanțe de pe internet. Repet, nu cu substanțe comercializate pe internet!”, a mai spus Dr. Alin Gabor.

Frica de dentist, o reală problemă pentru cei mici. Cum putem convinge copiii să meargă la stomatolog

Cum se realizează albirea dentară

”Ca metodă, albirea constă într-un gel de cea mai înalta calitate care, împreună cu o lumina LED albastră, nu afectează smalțul dentar, dar poate provoca o sensibilitate pe o perioada de 2 - 3 zile maximum. De asemenea, și gelul folosit pentru albirea de acasă nu este nociv dinților. Și acesta poate provoca o sensibilitate temporară, dar nimic ireversibil. Albirea profesională trebuie să fie de ultimă generație, special pentru a oferi rezultatele dorite, fără a fi dăunătoare dinților.”, a continuat el.

Mălina și Alin Gabor, poveste de dragoste ca în filme. Cum s-au cunoscut cei doi: "A fost totul foarte spontan"

Ce spune Dr. Alin Gabor despre albirea dinților cu bicarbonat, sare sau lămâie

Când vine vorba despre albirea dinților cu anumite alimente din casă, Dr. Alin Gabor ne spune exact ce este sau nu bine să facem. Mai mult, acesta ne spune și adevărul despre pasta de dinți din comerț.

”Toate pastele de dinți din comerț se bazează pe substanțe abrazive și, astfel, încet încet, se distrug dinții și se sensibilizează. Mai sunt unele bazate pe peroxid de carbamidă, care au efect de albire, dar lent. Bicarbonatul ajută, dar nu la albire, ci la remineralizare. Lămâia are efect acid asupra dintelui și, prin periaj, pe zona topită de acizi, se distruge smalțul. Sarea este foarte abrazivă, dăunătoare sănătății dinților.”, a conchis medicul stomatolog.

3 pași obligatorii pentru o igienă dentară corectă. Sfaturi de la dr. Alin Gabor



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel