Adevăratul motiv pentru care oamenii vorbesc în somn. Când este cazul să apelați la ajutorul specialiștilor

Data publicării:
Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn

Te-ai trezit vreodată în miez de noapte și partenerul de lângă tine vorbea în somn? Vorbitul în somn este o tulburare numită somniloquie. 

Este definită ca fiind vorbitul în timp ce ești inconștient. WebMD notează că cele mai multe discuții în somn durează aproximativ 30 de secunde la un moment dat, și ar putea fi la fel de scăzut ca o șoaptă sau la fel de tare ca un țipăt. Vorbirea în somn la adulții de peste 25 de ani este adesea însoțită de o boală mentală sau fizică. Formele severe de vorbit în somn pot veni cu convulsii nocturne.


Care sunt cauzele vorbitului în somn


Vorbirea în somn poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la copii și la bărbați, potrivit Psychology Today. Dacă aveți parasomnie - o altă tulburare de somn, sunteți, de asemenea, mai predispus să vorbiți în somn. Episoadele de vorbit în somn pot fi declanșate de stres, anxietate, depresie, lipsa somnului și consumul de droguri și alcool. 


Vorbirea în somn ar putea fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni mai grave sau al unei probleme de sănătate. Alte cauze includ anumite medicamente, abuzul de substanțe, febra, stresul și bolile mintale. Clinica Cleveland adaugă că apneea obstructivă de somn și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) pot fi, de asemenea, asociate cu vorbitul în somn. În timp ce vorbitul în somn este de obicei inofensiv, există momente în care ar trebui să vă consultați medicul în legătură cu acest lucru. 


Când trebuie să consultați un medic în legătură cu vorbitul în somn


Vorbirea în somn în sine nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, dar ar putea însemna ceva mai grav. Potrivit Cleveland Clinic, ar trebui să vă consultați medicul dacă vă confruntați cu frică intensă, acțiuni violente sau țipete împreună cu vorbitul în somn. Medical News Today notează că, atunci când vorbitul în somn este asociat cu alte activități nocturne, cum ar fi somnambulismul sau scrâșnitul dinților, ar putea fi un semn că aveți o afecțiune de sănătate subiacentă, cum ar fi apneea obstructivă a somnului, și merită să o aduceți în discuție cu medicul dvs. De asemenea, ar trebui să vă consultați medicul dacă vorbitul în somn vă afectează calitatea somnului (sau pe cea a partenerului dumneavoastră).

Există, de asemenea, unele lucruri pe care le puteți face pentru a reduce vorbitul în somn. Practicați o bună igienă a somnului prin evitarea sau limitarea cofeinei, a alcoolului și a dispozitivelor tehnologice în apropierea orei de culcare. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel