Actriţa amerindiană care a refuzat un Oscar în numele lui Marlon Brando a murit

Data publicării:

Sacheen Littlefeather, actriţa militantă amerindiană care, în 1973, a fost huiduită pe scenă după ce a refuzat un premiu Oscar în numele lui Marlon Brando, a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani, a anunţat academia Oscarurilor.

 

În postarea sa de pe Twitter în care anunţa decesul, Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Statele Unite a citat cuvintele lui Littlefeather: "Când eu nu voi mai fi, să vă amintiţi întotdeauna că de fiecare dată când susţineţi adevărul vostru menţineţi în viaţă vocea mea şi vocile naţiunilor noastre şi a popoarelor noastre".

Academia Americană de Film, scuze pentru actrița Sacheen Littlefeather, la aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scenă

În urmă cu două săptămâni, academia a organizat la noul său muzeu din Los Angeles o ceremonie în cadrul căreia i-a fost adus un omagiu actriţei Sacheen Littlefeather şi i-au fost prezentate scuze publice pentru modul în care a fost tratată cu aproape 50 de ani în urmă, la ceremonia de decernare a Oscarurilor.

Sacheen Littlefeather, reprezentantă a indienilor apaşi şi yaqui, a fost huiduită la ceremonia din 1973 - prima transmisă în direct în întreaga lume - când a explicat de ce Marlon Brando, căruia i-a ţinut locul, nu putea accepta premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru filmul "Naşul". Brando îi ceruse lui Littlefeather să refuze în numele său premiul în semn de protest faţă de "tratamentul aplicat de industria cinematografică indienilor din America de astăzi".

"Am stat acolo, ca o indiancă mândră, cu demnitate, curaj, har şi smerenie", a declarat Littlefeather în faţa unui public numeros prezent la ceremonia de la Muzeul Oscarurilor. "Ştiam că trebuia să spun adevărul. Unii oameni ar putea accepta. Alţii, nu", a spus ea.

Ea a explicat că vedeta western John Wayne a trebuit să fie împiedicat să o agreseze fizic în momentul în care părăsea scena.

Littlefeather, membră a Screen Actors Guild (SAG) - primul sindicat al actorilor americani, înfiinţat în 1933 - a întâmpinat ulterior dificultăţi în obţinerea contractelor la Hollywood, directorii de casting fiind descurajaţi să o angajeze.

Înaintea ceremoniei, întrebată de reporteri ce simţea după ce a aşteptat atât de mult timp aceste scuze, Sacheen Littlefeather a oferit un răspuns filosofic: "Niciodată nu este prea târziu pentru scuze. Niciodată nu este prea târziu pentru iertare", notează Agerpres.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel