Academia Americană de Film, scuze pentru actrița Sacheen Littlefeather, la aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scenă

Data publicării:
Sacheen Littlefeather, captură video YouTube
Descriere foto: Sacheen Littlefeather, captură video YouTube

Actriţa Sacheen Littlefeather a primit scuze din partea Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, la aproape 50 de anu după ce a fost huiduită pe scenă.

La aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar pentru că a refuzat un premiu în numele lui Marlon Brando în semn de protest faţă de tratamentul aplicat de Hollywood nativilor americani, actriţa Sacheen Littlefeather a primit scuze din partea Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, a anunţat luni organizaţia

Actriţa şi activista Sacheen Littlefeather a fost huiduită la ceremonia din 1973, când a explicat de ce Marlon Brando, care nu a participat, nu a putut să accepte premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru filmul "Naşul".

Mai târziu, ea a afirmat că agenţii de securitate au trebuit să-l oprească pe actorul John Wayne să nu o agreseze fizic.

"Insultele pe care le-aţi suferit din cauza acestei declaraţii au fost deplasate şi nejustificate", se afirmă în scrisoarea trimisă în iunie de preşedintele de atunci al Academiei, David Rubin. "Povara emoţională pe care aţi purtat-o şi costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile", se mai arată în scrisoare.

"De prea mult timp, curajul de care aţi dat dovadă a rămas nerecunoscut. Pentru aceasta, vă oferim atât cele mai sincere scuze, cât şi (vă exprimăm) sincera noastră admiraţie".

Academia a publicat această scrisoare în momentul în care a anunţat că Sacheen Littlefeather a fost invitată să vorbească la Muzeul Oscarurilor din Los Angeles, pe 17 septembrie.

"Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători - au trecut doar 50 de ani!", a reacţionat Sacheen Littlefeather, în vârstă de 75 de ani, într-un comunicat.

"Trebuie să ne păstrăm simţul umorului în legătură cu acest subiect, tot timpul. Este mijlocul nostru de supravieţuire", a adăugat ea. "Îmi încălzeşte inima să văd cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Oscarul acum 50 de ani", a mai spus ea.

Muzeul Oscarurilor, care a fost inaugurat în septembrie anul trecut, s-a angajat să se confrunte cu "istoria problematică" a industriei cinematografice, fie că este vorba despre rasismul din "Gone with the Wind" sau cu recentele controverse privind reprezentarea scăzută a femeilor şi minorităţilor, notează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel