6 alimente periculoase dacă de mănânci la micul dejun. Pot crește riscul de inflamații

Data publicării:
Mic Dejun, foto Unsplash/ autor: Nathan Dumlao
Descriere foto: Mic Dejun, foto Unsplash/ autor: Nathan Dumlao

Micul dejun este prima masă a zilei, dar și cea mai importantă deoarece alimentele pe care le consumi pot influența la combaterea inflamației. 

Inflamația cronică se întâmplă atunci când sistemul imunitar devine hiperactiv pentru a se proteja de amenințări (care pot rezulta, printre altele, dintr-o dietă inflamatorie), iar corpul secretă niveluri ridicate de molecule inflamatorii, cum ar fi citokinele, explică  Leslie Langevin, RD, fondatoarea Whole Health Nutrition. Dar, pe termen lung, această stare constantă de inflamație poate afecta grav corpul.

Într-adevăr, inflamația persistentă este legată de creșterea în greutate, diabet de tip 2, boli de inimă, alergii, artrită și alte afecțiuni autoimune, precum și dureri cronice și oboseală, spune Langevin.

1. Produsele de patiserie


De la brioșe la gogoși, produsele de patiserie vă pot sabota sănătatea generală. Acest lucru se datorează faptului că sunt bogate în carbohidrați rafinați și zahăr, ceea ce va crește glicemia și va produce un răspuns inflamator, spune Langevin.

2. Vafele și clătitele


Gofrele și clătitele sunt produse de bază pentru micul dejun, dar, la fel ca produsele coapte, sunt de obicei făcute cu făină albă. Iar asta înseamnă că sunt umplute cu carbohidrați rafinați și au un indice glicemic ridicat, ceea ce va crește inflamația, spune Langevin.

3. Croissantele


Croissantul este alimentul preferat pentru micul dejun. Dar din păcate, acesta conține multe grăsimi saturate, care sunt dăunătoare pentru sănătate. În plus, aceste produse de patiserie au carbohidrați prelucrați, rafinați, despre care știm deja că pot crește nivelul zahărului din sânge și pot provoca un răspuns inflamator.

4. Bacon și Cârnați


Sigur, au un gust bun, dar carnea pentru micul dejun, cum ar fi șunca și cârnații, aceste alimente procesate pro-inflamatorii, care au un conținut ridicat de grăsimi saturate, ți-ar putea afecta sănătatea pe termen lung.

5. Cafeaua prea dulce


„Încercați să vă optimizați cafeaua cu un lapte pe bază de plante care nu este îndulcit sau adăugați puțin sirop de arțar sau stevie ca îndulcitor pentru a ajuta la scăderea zahărului din sânge”, spune Langevin. O picătură de extract de vanilie sau un strop de scorțișoară sunt moduri excelente de a spori aroma fără zahăr.

6. Unele tipuri de produse lactate


Un pahar de lapte, niște brânză sau iaurt și nu numai, lactatele sunt alimentele pe care le-ați putea găsi la micul dejun. Studiile anterioare au demonstrat că produsele lactate pot crește inflamația, spune Langevin.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel