Aceste 5 obiceiuri sănătoase te vor ajuta să reduci inflamația. Ce spun specialiștii

Data publicării:
Yoga, foto Unsplash/ Oksana Taran
Descriere foto: Yoga, foto Unsplash/ Oksana Taran

Exercițiile fizice regulate și alimentele potrivite pot contribui în mare măsură la reducerea inflamației.

Inflamația este uneori un proces neînțeles în organism. De exemplu, nu toate inflamațiile sunt rele, spune Nicole Cotter, MD, reumatolog la Clinica de reumatologie UCHealth Rheumatology din Steamboat Springs.


"Inflamația este răspunsul organismului la leziuni și este un răspuns necesar și protector", notează Dr. Cotter. "De exemplu, inflamația pe care organismul o creează ca răspuns la o infecție poate fi salvatoare."


Cu toate acestea, dacă inflamația devine cronică și necontrolată, aceasta poate fi periculoasă. Inflamația cronică poate deteriora țesuturile, iar nivelurile constante și scăzute de inflamație sunt considerate a fi responsabile pentru multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, notează ea.


Pentru unele persoane cu boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, inflamația va trebui să fie gestionată din punct de vedere medical. Dar toată lumea poate lua măsuri pentru a reduce inflamația cronică inutilă din corpul lor.


Iată cele mai bune modalități, aprobate de medic, de a reduce inflamația în organism și de a o împiedica să devină o afecțiune pe termen lung.


1. Consumați alimente antiinflamatorii


Adăugați sau creșteți anumite alimente în dieta dvs. pentru a reduce inflamația generală.


Dieta este atât de importantă ca mijloc de reducere a inflamației, încât a fost studiată chiar și ca modalitate de gestionare a bolilor inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, potrivit unui articol din aprilie 2018 din Nutrition Journal.


Cele mai bune alimente pentru reducerea inflamației sunt cele integrale și pe bază de plante.


2. Limitați sau evitați alimentele inflamatorii


La fel cum unele alimente pot stinge inflamația, altele pot înteți focul.


Anumite alimente vor fi inflamatorii doar la unele persoane, spune Dr. Cotter, în funcție de modul în care corpul tău reacționează la ele (dacă ai avut o intoleranță alimentară, de exemplu).


Dar există și alimente inflamatorii universale, printre care se numără:


Zahărul


Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele sau produsele de patiserie


Alimentele procesate 


Uleiuri de gătit rafinate, cum ar fi uleiul de canola și cel vegetal


3. Hrăniți-vă microbiomul


Un bol de fulgi de ovăz neîndulcit, cu fructe deasupra, este o modalitate antiinflamatorie de a începe ziua.


Potrivit unui studiu din noiembrie 2020, publicat în British Journal of Nutrition, alimentația dietetică are un efect direct asupra inflamației generale, precum și asupra sănătății intestinale din organism.


4. Fiți atenți la modul în care organismul dvs. reacționează la anumite alimente


În afara alimentelor inflamatorii flagrante, Dr. Cotter subliniază că sensibilitățile alimentare sunt foarte individuale. 


"Cel mai bun mod de a identifica ceea ce funcționează pentru tine este să fii atent la corpul tău", sugerează ea. "Observați ce vă dă energie și ce vă face să vă simțiți slăbit".

5. Reducerea stresului


Yoga îți pune corpul în mișcare și, în același timp, te ajută să reduci nivelul de stres.


Stresul este inflamator, așa că gestionarea stresului este importantă în gestionarea inflamației, spune Dr. Cotter pentru LIVESTRONG.


Un articol din aprilie 2012 din Proceedings of the National Academy of Sciences explică faptul că stresul scade capacitatea organismului de a regla din nou răspunsul inflamator. Cu alte cuvinte, dacă aveți un stres cronic, corpul dumneavoastră riscă să fie într-o stare constantă de inflamație, deoarece crede că este în pericol.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel