900.000 de noi podcast-uri în lume în 2020. Cele în hindi, chineză și portugheză, cel mai mare avânt

Data publicării:
Podcast, foto Unsplash/ autor: Melanie Pongratz
Descriere foto: Podcast, foto Unsplash/ autor: Melanie Pongratz

Un număr de nu mai puţin de 885.262 de noi podcast-uri au fost lansate online în anul 2020, aproape triplu faţă de totalul publicat în anul anterior.

În doar cinci ani, numărul podcast-urilor produse a crescut de 17 ori, potrivit Chartable, care estimează că numărul descărcărilor aproape s-a triplat în 2020 (+180%).

În timp ce aproximativ 30% dintre podcast-urile lansate în 2020 au avut doar unul sau două episoade, circa 23%, respectiv peste 200.000, au în prezent peste zece episoade.

Podcast-urile în hindi au cunoscut cel mai mare avânt (o creştere de 14,1 ori), urmate de cele în chineză (de 8,4 ori) şi în portugheză (de 7,8 ori), în timp ce producţiile în engleză au avut o creştere de 1,9 ori, iar cele în franceză de 2,4 ori, care aveau deja o ofertă substanţială şi au progresat mai puţin rapid.

Podcast-urile educative (133.107) s-au aflat în fruntea genurilor propuse, surclasând cultura şi societatea (121.556) şi artele (94.360).

În ceea ce priveşte audienţa, Turcia a cunoscut creşterea cea mai puternică, cu de peste cinci ori (5,2) mai multe dispozitive utilizate, devansând Italia (4,7) şi Peru (3,8).

În cursul ultimului an, platforma Apple Podcast a pierdut teren şi nu a reprezentat decât 38% dintre dispozitivele utilizate pentru a asculta programele la sfârşitul anului 2020, în comparaţie cu 43% la începutul anului. Marele câştigător al redistribuirii acestei cote este, deloc surprinzător, Spotify, care a ajuns în prezent la 26% din piaţă, faţă de 20% la începutul anului trecut.

Spre deosebire de YouTube, unde este posibilă generarea veniturilor prin faptul că utilizatorul este un mic jucător pe platformă, industria podcast-urilor este destul de concentrată şi doar câteva mii de podcast-uri generează venituri semnificative, notează Agerpres. 

În plus, veniturile din publicitate cresc mult mai lent în comparaţie cu numărul de programe. În iulie, raportul anual IAB/PwC a prezis o creştere cu 14,7% a veniturilor din publicitate pentru podcast în Statele Unite în 2020, apropiindu-se de un miliard de dolari.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Tehnologie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel