7 alimente care pot cauza senzație de balonare. Ceapa și usturoiul, în fruntea clasamentului

Data actualizării: | Data publicării:
Pixabay.com/ autor Shutterbug75,
Descriere foto: Pixabay.com/ autor Shutterbug75,

Fasolea este deja cunoscută drept alimentul care balonează și provoacă gaze. Dar nu este singura care poate provoca apariţia flatulenţei. 

În primul rând, să eliminăm gazele, chiar dacă acest proces este asociat de multe ori cu rușinea, nutriționistul Suzie Finkel, afirmă că este o parte normală a procesului digestiv, care indică că sistemul nostru digestiv funcționează normal. 


Iată care sunt cele 7 alimente care pot cauza gaze:

1. Ceapă și usturoi


Ceapa și usturoiul conțin un tip de carbohidrați greu de digerat, care pot duce la gaze, spune nutriționistul Finkel. 


Vestea bună este că acești carbohidrați dispar dacă aceste două alimente sunt gătite, conform Universității Monash. După ce le gătiți, puteți elimina bucățile de ceapă și usturoi pentru a reduce efectul acestora asupra sistemului digestiv.

2. Fructe cu conținut ridicat de FODMAP (carbohidrați)


Merele, perele, mango, cireșele, fructele uscate, caisele sau smochinele, aceste fructe cu o concentrație mare de fructoză, poate provoca gaze, dureri abdominale și diaree, potrivit Clinicii Mayo.

3. Legume precum broccoli, varza sau varza de Bruxelles


Acestea pot afecta persoanele cu un stomac mai sensibil. Acestea conțin un nivel ridicat de rafinoză, un alt tip de zahăr, care poate provoca apariţia flatulenţei, a declarat Brissette pentru livestrong.com

4. Alcoolii zaharici


Alcoolii zaharici sunt utilizați ca substituienți ai zahărului în anumite alimente, în special cele care sunt etichetate „fără zahăr” sau „fără adaos de zahăr” (așa zise „dietetice”).


În timp ce unele persoane pot consuma fără probleme alcoolii zaharici,  alte persoane au anumite efecte inconfortabile, inclusiv gaze, balonare sau diaree, arată unu studiu din 2016, publicat în International Journal of Dentistry.

5. Produse lactate


Peste 50 de milioane de americani sunt intoleranți la lactoză, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH). Și pe măsură ce îmbătrânim, este posibil să întâmpinăm mai multe dificultăți în digerarea produselor lactate.

Persoanele cu intoleranță scăzută la lactoză pot digera în continuare laptele, dar pot prezenta simptome, cum ar fi greață, balonare, crampe stomacale, gaze și diaree, conform Clinicii Mayo


6. Cereale integrale


Cerealele integrale sunt benefice deoarece: mențin tractul digestiv sănătos, stabilizează zahărul din sânge și sunt bogate în fibre, care pot ajuta la o serie de afecțiuni, inclusiv la controlul greutății.

Însă cerealele integrale fibroase pot fi un șoc pentru sistemul digestiv, mai ales dacă sunt adăugate prea rapid în dietă, spune Brissette pentru livestrong.com.


Ea recomandă introducerea treptată a alimentelor bogate în fibre și creșterea aportului de apă. În caz contrar, este posibil să vă confruntați cu probleme digestive, cum ar fi senzație de balonare sau gaze.  

7. Mâncăruri prăjite

Alimentele grase, prăjite cauzează în mod obișnuit gaze, deoarece sunt pline de grăsimi, iar grăsimea necesită mult timp pentru digerare, conform unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Medicină Moleculară.  Deoarece alimentele grase se digeră încet, petrec mai mult timp în tractul gastro-intestinal, ceea ce poate duce la simptome, cum ar fi gazele, balonarea și diareea.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel