5 semne că ai o intoleranță alimentară

Data publicării:
Balonarea, Foto Unsplash.com/ autor Volodymyr Hryshchenko
Descriere foto: Balonarea, Foto Unsplash.com/ autor Volodymyr Hryshchenko

Iată care sunt semnele care îți indică faptul că ai putea avea o intoleranță alimentară. 

O intoleranța alimentară este ceva diferit de o alergie alimentară. 

O alergie este atunci când sistemul  imunitar care reacționează și luptă împotriva unui ingredient pe care îl confundă ca fiind dăunător, potrivit Cleveland Clinic.

Intoleranțele alimentare sunt mult mai frecvente. O intoleranță alimentară este un răspuns al sistemului tău digestiv atunci când mănânci sau bei ceva ce organismul tău nu poate descompune. În timp ce intoleranțele alimentare pot fi dureroase și inconfortabile, ele nu sunt potențial amenințătoare pentru viață, așa cum pot fi alergiile alimentare.

 


Iată care sunt cele mai comune semne ale unei intoleranțe alimentare și ce poți face în acest sens.

1. Balonare și gaze

Balonarea excesivă și gazele sunt printre cele mai comune simptome ale unei intoleranțe alimentare, pa explicat Niket Sonpal, medic internist și gastroenterolog din New York City, pentru Livestrong.

După o masă copioasă, bogată în fibre, este normal să ai o mică balonare și gaze. Dar atunci când aceste simptome devin inconfortabile sau dureroase și apar de fiecare dată când mâncați un anumit aliment, ele pot sugera o intoleranță alimentară.


Balonarea și gazele pot fi semne de intoleranță la lactoză sau incapacitatea de a digera complet zahărul (lactoza) din produsele din lapte de vacă, spune Dr. Sonpal.

Dacă intoleranța la lactoză este cauza balonării dumneavoastră, este posibil să aveți, de asemenea, dureri de stomac sau diaree la câteva ore după ce ați mâncat sau băut produse lactate precum laptele, iaurtul, brânza și înghețata. De asemenea, balonarea este un simptom comun și la Intoleranța la Histamină sau cea la Gluten.

 

2. Dureri de stomac

De obicei însoțită de balonări și gaze prea mari, durerea de stomac este un alt semn tipic al unei intoleranțe, spune Dr. Sonpal.

Durerea de stomac variază de la o persoană la alta, dar atunci când este cauzată de o intoleranță, se simte de obicei ca o crampă în partea de mijloc și inferioară a abdomenului.

 

3. Diareea

Atunci când corpul tău nu poate digera sau descompune anumite alimente, diareea este un efect secundar tipic, spune Dr. Sonpal. De aceea, este un semn comun că ai putea fi sensibil la un aliment pe care l-ai mâncat recent.

"Dacă aveți diaree frecvent după ce mâncați, este posibil să aveți o funcție digestivă afectată la anumite alimente", spune el. "Lactoza, histamina sau glutenul ar putea fi vinovații probabili, dar acestea nu sunt singurele cauze."

 

4. Cefalee

Deși poate părea surprinzător, durerile de cap sunt un alt semn al intoleranței alimentare, potrivit Cleveland Clinic. Iar în cazuri severe, intoleranțele alimentare pot declanșa chiar și migrene.

Anticorpii de imunoglobulină G (IgG) sunt cel mai frecvent tip de anticorpi din sângele dumneavoastră. Atunci când mănânci ceva ce corpul tău vede ca pe o amenințare, el eliberează acești anticorpi în sânge, spune Dr. Sonpal. Uneori, anticorpii IgG pot duce la migrene și dureri de cap.


5. Oboseală

Ai mâncat vreodată ceva și te-ai simțit super leneș sau obosit imediat după? În timp ce o cădere a glicemiei poate fi de vină, uneori o senzație de oboseală poate fi un semn al unei intoleranțe alimentare.

 

Atunci când mănânci alimente pe care corpul tău nu le poate procesa, glandele suprarenale produc cortizol (un hormon al stresului) pentru a ajuta la combaterea și reducerea iritației și inflamației, spune Dr. Sonpal. "Acest lucru poate provoca oboseală dacă glandele suprarenale produc în mod regulat cortizol pentru a lupta împotriva răspunsului inflamator al organismului", adaugă el.

 


Cele mai comune intoleranțe alimentare


1. Lactoza


2. Gluten


3. Ouă


4. Nuci

5. Histamină

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel