5 motive care ar putea cauza dereglarea somnului

Data publicării:
Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn

Insomniile pot crea adevărate probleme de sănătăate, de la slăbirea sistemului imunitar, până la diferite tulburări de natură psihică. Iată câteva lucruri care pot deregla programul de somn.

Unele persoane se plâng de faptul că, deși au dormit suficient, dimineața se simt adesea obosite și amețite. Poate că există o explicație simplă și anume, ai o calitate slabă a somnului. Jasleen Kaur, un antrenor de sănătate holistică, dezvăluie că o noapte de calitate proastă a somnului poate afecta digestia, nivelul glicemiei din sânge, poate înrăutăți starea de spirit provocând pofte (de dulce uneori) și dureri de cap. Studiile sugerează că o „restanță” cronică de somn de-a lungul unei perioade de timp poate duce la inflamație, care afectează sănătatea intestinală și crește riscul de boli de inimă, depresie, diabet de tip 2 și Alzheimer.

5 posibile lucruri care pot afecta calitatea somnului
Mâncatul prea târziu seara, aproape de ora de culcare: studiile au arătat că prin consumul de gustări târziu sau noaptea târziu se poate încetini digestia și metabolismul, ceea ce duce la tulburări de somn, reflux acid și creștere în greutate. Încercați să aveți o oră limită pentru alimente. Mâncați cu 3-4 ore înainte de culcare și mâncați cea mai ușoară masă la cină, cu proteine, grăsimi și fibre adecvate.

Folosirea gadgeturilor înainte de culcare: Expunerea la lumina albastră deranjează somnul, deoarece blochează un hormon numit „Melatonină”, care este responsabil de calitatea somnului. Lumina albastră sau lumina naturală vă pot afecta, ambele, ciclul de somn și veghe, sau ceea ce se numește „ritmul circadian”. De aceea este important să nu folosiți gadgeturi sau orice dispozitive electronice (telefoane, laptopuri, televizor) cu cel puțin 1 oră înainte de culcare. Dacă lucrați până târziu, utilizați ochelari de blocare a luminii albastre, de culoare chihlimbar sau maro.

 

Citește continuarea pe DCMedical.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel