15 noiembrie, prima zi din POSTUL CRĂCIUNULUI. Ce nu ai voie să faci. Tradiții și obiceiuri

Data actualizării: | Data publicării:
Întâmpinarea Domnului. Foto creștinortodox
Descriere foto: Întâmpinarea Domnului. Foto creștinortodox

Începe postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci până pe 24 decembrie. Care sunt zilele în care ai dezlegare?

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil, potrivit creștinortodox.ro. 15 noiembrie este prima zi de post pentru credincioși, iar pe 24 decembrie se încheie Postul pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului. Prin durata lui de 40 de zile, se amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. 


Începe postul Crăciunului. Care sunt zilele în care ai dezlegare?


În timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea credincioșii nu au voie să mănânce cu untdelemn și nici să bea vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., după care putem mânca hrana uscată sau legume fierte. 


Marți și joi nu mâncăm pește ci numai untdelemn și vin. 


În Postul Crăciunului avem dezlegare la pește sâmbăta și duminica.


Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la pește sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Valcii), 25 noiembrie (Sfânta Mucenita Ecaterina și Sfântul Mercurie), 27 și 28 noiembrie (sâmbătă și duminică), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Mucenita Filofteia), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 11 și 12 decembrie (sâmbătă și duminică), 13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei), 18 și 19 decembrie (sâmbătă și duminică).


"Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga).", potrivit tipicului Sfântului Sava, notează creștinortodox.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel