12 alimente pe care să NU le mănânci pe timp de caniculă: Mai grav decât consumul de cafea. Se ajunge la COMĂ

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Unsplash/ autor mahdi chaghari
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor mahdi chaghari

Care sunt cele 12 produse pe care să nu le consumi vara, pe timp de caniculă.

Odată cu creșterea temperaturilor, corpul nostru are nevoie de mai multă apă și de electroliți cheie pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Deshidratarea apare atunci când pierdeți mai mult lichid decât absorbiți, dar deshidratarea nu apare doar pentru că nu bei suficientă apă.

Medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă în ceea ce privește alimentația pe timpul verii, în special pe timp de caniculă. 

Potrivit acestora, anumite mâncăruri şi băuturi sau condimente un efect diuretic și trebuie evitate în perioada de caniculă, pentru a nu ne simţi mai rău din cauza transpiraţiei excesive şi a deshidratării.

Printre alimentele care deshidratează se numără cele sărate, picante, alcoolul și băuturile pe bază de cafeină.

12 produse pe care să nu le consumi pe timp de caniculă
 

1. Alimentele sărate

Alimentele sărate ne fac să transpirăm excesiv, iar explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație. Tocmai de aceea, alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare.

Deci, vara, pe caniculă, evitaţi: chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, conservele. 

Mâncatul nechibzuit de chipsuri, popcorn sau covrigei poate afecta eforturile tale de pierdere în greutate, ca să nu mai vorbim de nivelul de hidratare. Cu cât sunt mai sărate gustările, cu atât mai însetat vei fi.

În loc să căutați gustări sărate, schimbați-le cu legume și humus. Acestea au aceeași crocantă minunată și sunt pline de fibre și proteine sățioase, așa că veți rămâne sătulă mai mult timp.

2. Băuturi pe bază de cafeină

Cafeina este ingredientul care deshidratează foarte mult. Și dacă crezi că o găsești doar în cafea, ei bine nu. Unele sucuri acidulate, ceaiul verde, ceaiul negru, energizantele sau băuturile pentru sportivi conțin cafeină și trebuie evitate în această perioadă.

Cafeina pune în mișcare "rotițele" sistemului nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă. În acest fel, ne deshidratăm, iar noi avem nevoie să fim hidrataţi, mai ales în zilele caniculare.

Ceaiul are o multitudine de polifenoli și antioxidanți care stimulează sănătatea, dar varietățile de detoxifiere sunt de fapt deshidratante și prezintă anumite riscuri pentru sănătate. Multe dintre aceste ceaiuri de detoxifiere care pretind să vă aplatizeze burta și să scadă dimensiunile pantalonilor conțin frunze de senna - care au un efect laxativ. Dacă ați băut aceste ceaiuri pentru a vă ajuta să slăbiți, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu dieteticianul despre o modalitate mai sigură și mai eficientă de a pierde kilograme.

3. Alimentele picante

În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel