100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei

Data publicării:
Liviu Ciulei. foto Teatru Bulandra
Descriere foto: Liviu Ciulei. foto Teatru Bulandra

Vineri, 7 iulie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei (7 iulie 1923). Personalitate pluridimensională a teatrului și filmului, actor, regizor, scenograf, profesor, Liviu Ciulei a abordat într-un mod unic repertoriul clasic, construind spectacole de anvergură. 

Regretatul actor Ion Caramitru spunea că: „Spectacolele regizorului Liviu Ciulei aduceau întotdeauna o surpriză. Întâmpina publicul surprinzându-l, fapt care este un element esenţial pentru un spectacol, pentru că atunci când el lipseşte, teatrul nu mai produce bucurie”.


TVR CULTURAL îl celebrează pe maestrul Liviu Ciulei cu un maraton de programe speciale, difuzate pe parcursul zilei de vineri, 7 iulie. Telespectatorii îl vor cunoaşte pe Liviu Ciulei prin mai multe fillere, programate de-a lungul întregii zile şi îi vor descoperi viaţa şi opera într-un portret realizat de Lucia Hossu-Longin, „Visul” (ora 12:00). Dialoguri de colecţie ale maestrului cu Horia Roman Patapievici puteţi urmări în emisiunea „Înapoi la argument” (ora 11:00).


Începând cu ora 19:00, TVR CULTURAL va transmite în direct întâlnirea- eveniment organizată de Teatrul Bulandra cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei, cu invitați speciali precum actorii Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și Virgil Ogășanu. Vor fi rememorate spectacole ce au marcat nu doar istoria Teatrului Bulandra, ci au definit o epocă în teatrul românesc – de la „Cum vă place”, „Furtuna”, „O scrisoare pierdută”, „Visul unei nopţi de vară”, la creațiile lui Liviu Ciulei din perioada anilor 1990 – 2000, „Şase personaje în căutarea unui autor”, Henric IV” şi „Hamlet”. Evenimentul, găzduit de sala care poartă numele artistului, este moderat de Iuliana Ciugulea. Cu acest prilej va fi anunțat și rezultatul Concursului pentru tineri regizori „Cum vă place”, inițiat de Teatrul Bulandra.


Două spectacole memorabile sub semnătura lui Liviu Ciulei, înregistrate și păstrate în arhiva TVR, sunt oferite telespectatorilor TVR CULTURAL în această zi: „Gin Rummy” şi „Hamlet”. Realizat după piesa lui Donald Coburn, spectacolul „Gin Rummy” - cu Clody Bertola și Petre Gheorghiu”, preluat de la Teatrul „Bulandra”, în anul 1991, dar jucat în 1980, chiar înainte ca Liviu Ciulei să părăsească România, va fi difuzat pe postul cultural al televiziunii publice la ora 17:05.
„Hamlet”, spectacolul montat în anul 2001, poate fi urmărit începând cu ora 22:00.„Punerea în scenă la Teatrul ”Bulandra” a piesei de teatru „Hamlet”, în anul 2001, a fost o alegere provocată de mai mulți factori: în primul rând, justificată sau nejustificată, o afecțiune pe care o am pentru Teatrul „Bulandra” și pe care am purtat-o în mine în momente de vârf ale teatrului, în momente grele, în diferite perioade, și justificată și de faptul că „Hamlet” este una dintre operele cele mai însemnate ale literaturii dramatice universale. Poate, nu știu dacă nu cumva cea mai complexă, cea mai deschizătoare de drumuri din anul 1600 până azi”, spunea maestrul Liviu Ciulei.Din distribuţia spectacolului fac parte: Marcel Iureş (Hamlet), Victor Rebengiuc (Claudius), Valeria Seciu (Gertrude), Irina Petrescu (actriţa principală), Ion Cocieru (actorul principal şi fantoma regelui), Ion Pavlescu (Polonius), Adriana Titieni (Ofelia), Ştefan Bănică jr. (Laertes), Andrei Aradits (Horaţiu), Răzvan Vasilescu (Rosencrantz), Cornel Scripcaru (Guildenstern), Petre Lupu (Osric), Mihai Constantin (groparul), Adrian Ciobanu (al doilea gropar), Şerban Pavlu (Marcellus), Gheorghe Ifrim (Bernardo), Costel Caşcaval (Francisco), Igor Chistol (Fortimbras), Valentin Popescu (Voltimand), Mihai Cibu (Cornelius), Mircea Gogan (marinarul), Silviu Geamănu (preotul), Alina Berzunţeanu şi Oana Tudor (doamnele de onoare), Alina Elena Dărvăreanu şi Răzvan Postolache (muzicanţi).




Teatrul Bulandra celebrează   100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei

 


Vineri, 7 iulie, de la ora 19:00, la Sala Izvor, Teatrul Bulandra organizează o întâlnire-eveniment cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea marelui artist Liviu Ciulei – personalitate marcantă a teatrului universal și unul dintre creatorii care au definit excelența pe scenele Bulandra, unde a fost director în perioada 1963–1972.  Regizor, actor, arhitect, scenograf, profesor și teoretician teatral, Liviu Ciulei a redefinit peisajul teatral românesc și a scris istorie pe scenele internaționale, iar evenimentul din 7 iulie va celebra extraordinarul impact al creației sale artistice, precum și ceea ce a însemnat și continuă să însemne „școala de teatru”  Liviu Ciulei.   

 

Evenimentul va fi moderat de Iuliana Ciugulea, va fi transmis în direct pe TVR Cultural și-i va avea ca invitați speciali pe actorii Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și Virgil Ogășanu. Va fi o seară plină de emoție, în care ne vom aminti de spectacole care au definit o epocă în teatrul românesc – de la „Cum vă place”, „Furtuna”, „O scrisoare pierdută”, „Visul unei nopți de vară” sau  „Azilul de noapte” până la „Șase personaje în căutarea unui autor” sau „Henric IV”. 

 

Având privilegiul să fim alături de acești formidabili actori, precum și de alte personalități culturale remarcabile, invitate la eveniment, vom pătrunde în universul repetițiilor de poveste, al conversațiilor esențiale despre teatru și lume, și vom afla cum întâlnirea cu Liviu Ciulei le-a influențat traseul artistic, dar și cum a marcat în mod decisiv istoria Bulandra. Totodată, în cadrul evenimentului, pentru a celebra spiritul de generozitate și deschidere despre care povestesc toți cei care l-au cunoscut pe maestrul Ciulei, se va vorbi și despre concursul de proiecte pentru tineri regizori, inspirat de Cum vă place, text care, în regia lui Liviu Ciulei, a marcat un moment de răscruce în teatrul românesc, la începutul anilor '60. În urma propunerilor primite, au fost alese șase proiecte finaliste, rezultatul final urmând a fi anunțat la începutul stagiunii următoare.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel