Vitamina B te poate ajuta în lupta cu depresia. Cât de importantă este o dietă bogată în nutrienți

Data actualizării: | Data publicării:
 Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Nik Shuliahin
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Nik Shuliahin

Depresia poate fi combătută cu ajutorul unei diete echilibrate și bogate în nutrienți. Iată care este afectul vitaminei B în lupta cu depresia.

Această tulburare depresivă este o afecțiune mentală gravă care trebuie tratată cu multă responsabilitate. Depresia este mai mult decât o stare de tristețe profundă sau o perioadă dificilă. Simptomele au impact asupra vieții de zi cu zi, sunt de obicei prezente mai mult de câteva săptămâni și pot include modificări ale somnului și ale apetitului, lipsă de concentrare și energie, deznădejde, agitație și gânduri suicidare. 


În timp ce lucruri precum trauma, genetica și abuzul de droguri pot provoca depresia, aceasta poate apărea și spontan. Depresia este de obicei tratată cu psihoterapie, medicamente, exerciții fizice, terapii de stimulare a creierului dar și cu terapie cu lumină.


O analiză din anul 2017 publicată în Psychiatry Research a arătat că există un risc mai mare de depresie la persoanele care consumă în mod repetat alimente procesate, dulciuri, cereale rafinate și au un aport scăzut de fructe și legume. Așadar, ce efect au vitaminele și nutrienții?

 

Vitaminele B în lupta împotriva depresiei

 

Potrivit Clinicii Mayo, vitaminele B contribuie la producerea de substanțe chimice cerebrale care afectează starea de spirit. Dacă dieta dvs. nu include surse sănătoase de vitamina B-12 și B-6, este posibil să aveți mai multe șanse de a dezvolta depresie. 


Într-un studiu realizat de BioMedCentral Psychiatry, s-a constatat că prin schimbarea nivelurilor de vitamine B din organism se observă și modificări în ceea ce privește lupta cu depresia. Acest studiu a fost realizat prin schimbări în alimentație, mai degrabă decât prin utilizarea de suplimente.


Vitamina B-12 nu este produsă de organism și, deoarece se găsește în mod natural doar în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și lactatele, vegetarienii și veganii prezintă un risc mai mare de a dezvolta o deficiență, potrivit Harvard Health Publishing. De asemenea, persoanele care se luptă cu absorbția substanțelor nutritive sunt adesea deficitare în vitaminele B.


Cel mai bun mod de a te asigura că primești suficiente vitamine B și că îți reduci riscul de depresie este să ai o dietă sănătoasă cu pește, carne slabă, lapte cu conținut scăzut de grăsimi și ouă, notează Mayo Clinic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel