Vara evenimentelor la Teatrul Național din Timișoara: HAMLET, A GIRLS STORY și THE INFERNAL COMEDY / COMEDIE INFERNALĂ cu John Malkovich

Data actualizării: | Data publicării:

Vara evenimentelor la Teatrul Național din Timișoara continuă în luna iulie cu trei evenimente de excepție.

Astfel, Teatrul Național din Timișoara prezintă în prima zi a lunii iulie, de la ora 18, în Sala Mare, unul dintre spectacolele sale emblematice: HAMLET, în traducerea remix a lui Peca Ștefan. Spectacolul, semnat de regizoarea Ada Lupu Hausvater, recuperează textul lui Shakespeare în termenii și în provocările prezentului, bucurându-se de prezența excepționalului actor Claudiu Bleonț, alături de Matei Chioariu, în rolul titular, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Doru Iosif, Cristina König, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan, Adrian Jivan, Flavius Retea, Ionuț Iova, Darius Zet, Costa Tovarnisky, Raul Bastean și Claudiu Dogaru. Universul sonor al acestui spectacol hipnotic aparține celebrei trupe Subcarpați, implicată în crearea acestui spectacol alături de scenografa Iuliana Vîlsan, de muzicianul Ioan Uțu Pascu (sound design) și de KOTKIvisuals, realizator al conceptului video.

În  continuare, în 7 iulie, celebrul teatru berlinez Schaubühne aduce pe scena Teatrului Național din Timișoara un spectacol-manifest: A GIRLS STORY, după adaptarea romanului lui Annie Ernaux, câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, în anul 2022, pentru „curajul și acuitatea de clinician cu care dezvăluie rădăcinile, denaturările și constrângerile colective ale memoriei personale”, așa cum se arată în motivația juriului. Construit în jurul istoriei personale a autoarei, spectacolul îi oferă actriței teatrului berlinez, Veronika Bachfischer, pretextul unui rol magistral, în care intimitatea devine voce a societății. Spectacolul este prezentat în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orașului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural „Timișoara– Capitală Europeană a Culturii 2023” și este prezentat cu sprijinul Centrului de Proiecte și al Goethe Institut.

 

Anotimpurile FEST-FDR continuă în 20 și 21 iulie cu THE INFERNAL COMEDY / COMEDIE INFERNALĂ de Michael Sturminger, spectacol care îl aduce în fața publicului din Timișoara pe celebrul actor John Malkovich, alături de sopranele Susanne Langbein și Chen Reiss și de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, pentru a spune povestea criminalului în serie Jack Unterweger. Condamnat pentru crimă, Unterweger a fost eliberat la presiunea mediilor intelectuale ale vremii pentru talentul lui literar, a ucis din nou și, imediat după ce a fost condamnat a doua oară, s-a sinucis. Cazul lui a stârnit emoții puternice și a fost exploatat ca exemplu privind eșecul măsurilor de reabilitare penitenciară. În rolul lui Jack Unterweger, John Malkovich – starul care nu mai are nevoie de nicio prezentare – construiește o autobiografie fictivă, în care „se strecoară” cele două soprane, muzica lor având ca temă dragostea și violența. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel