Van Damme a salvat o cățelușă Chihuahua de la moarte, chiar de ziua lui

Data publicării:
Van Damme/Foto Instagram
Descriere foto: Van Damme/Foto Instagram

Intervenţia celebrului actor belgian Jean-Claude Van Damme a făcut posibilă salvarea de la moarte sigură a unei căţeluşe expediate din Bulgaria în Norvegia cu un ''paşaport fals'', a anunţat luni o fundaţie pentru protecţia animalelor.

"Numele ei este Raia şi nu a putut fi înregistrată la sosire din cauza unui paşaport fals; Norvegia a ameninţat că o va eutanasia marţi dacă Sofia nu o va lua înapoi", a explicat pentru AFP Iavor Ghecev de la asociaţia Vier Pfoten.

Însă persoana care a cumpărat-o pe Raia a iniţiat o petiţie online care a atras atenţia vedetei belgiene de filme de acţiune.

''Cu ocazia zilei mele de naştere, rog autorităţile (bulgare - n.a.): schimbaţi-vă decizia (...). Nu putem să ucidem acest mic Chihuahua'', a transmis într-un mesaj video publicat în weekend pe reţelele de socializare Jean-Claude Van Damme, care a împlinit duminică vârsta 60 de ani.

Bulgaria, care a invocat iniţial regulile sanitare stricte din Uniunea Europeană, care interzic intrarea animalelor vii cu acte de călătorie frauduloase, a făcut ulterior o excepţie, acceptând revenirea în ţară a patrupedului.

''Autorităţile bulgare trebuie felicitate pentru flexibilitatea de care au dat dovadă, însă trebuie să exercite un control mai strict asupra reproducerii clandestine şi a reţelelor ilegale de comerţ cu animale'', a comentat Iavor Ghecev.

În numeroase state din Europa Centrală şi de Est, precum Slovacia, Ungaria sau Bulgaria, s-au înmulţit practicile de creştere a câinilor de rasă, care sunt vânduţi apoi în Europa de Vest, o ''afacere profitabilă'', potrivit lui Ghecev.

În Norvegia, preţul de achiziţie al unui exemplar de Chihuahua este de zece ori mai mare decât în Bulgaria unde, în paralel cu activităţile legale de comerţ internaţional cu animale de companie, traficul ilicit este frecvent, iar datele câinilor sunt frecvent modificate pentru alimentarea pieţei cu pui mai tineri.

Întâmplările nefericite trăite de Raia amintesc de vaca Penka, devenită celebră după ce a trecut accidental frontiera sârbă, în luna mai. Pentru că a ieşit din Uniunea Europeană ea risca să fie sacrificată, însă a fost salvată datorită unei campanii de solidaritate la care a luat parte şi artistul britanic Paul McCartney, aminteşteGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel