Val de sinucideri în România. Ligia Moise, simptomele la care să fii ATENT și DOUĂ sfaturi importante: Degeaba plângem apoi!

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Camila Quintero Franco
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Camila Quintero Franco

Ligia Moise, psiholog clinician, a vorbit despre valul de sinucideri din ultimele 24 de ore, din România.

România s-a confruntat în ultimele 24 de ore cu un val de sinucideri, iar bilanțul arată cam așa:

- două persoane, soț și soție, au fost găsite decedate în casă, în localitatea Sărmaș.

- două persoane au fost găsite decedate într-un apartament din Sectorul 3, ambele prezentând urme de violenţă.

-  în Timişoara, o femeie s-a aruncat în gol, împreună cu cei doi copii ai săi, de pe un bloc cu zece etaje.

Ligia Moise, despre explicația din spatele acestor gesturi
 

"Explicația este aceea a unei suferințe, de cele mai multe ori tăcute, neexprimate, cu care oamenii cred că pot să facă față, și la un moment dat sunt copleșiți. Ori că sunt copleșiți de o tristețe foarte mare căreia noi îi spunem depresie sau e o anxietate generalizată și trec așa, dintr-un atac de panică într-un atac de panică și sunt într-o permanentă stare anxioasă.

La un moment dat, dorința lor e să scape de această suferință. Trebuie să înțelegem că oamenii care comit actul de suicid sunt oameni a căror dorință nu este să moară, ci dorința lor ese să nu mai sufere.

Și pentru că nu găsesc soluția, pentru că li s-a îngustat câmpul conștienței și nu mai văd nicio ieșire din situația aceea terifiantă, copleșitoare, la un moment dat ei nu văd altă soluție decât acest act.

E trist, pentru că nu întotdeauna ne putem da noi seama ce se întâmplă cu ei și nici toată lumea nu știe și nu are ușurința cu care să se adreseze unui specialist. Pe mine asta mă întristează cel mai tare, că România are specialiști buni, atât psihologi, cât și psihiatrii, care pot fi de folos oamenilor aflați în situații limită și atunci ar trebui să nu mai încercăm să credem că întotdeauna putem să ieșim singuri și că există un moment în care un specialist ne poate fi de real succes", a declarat Ligia Moise, psiholog clinician, în direct la Antena 3, în cadrul emisiunii "News Hour with CNN".

Citește continuarea pe DC Medical. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel