Urinarea frecventă: Ce boli poate ascunde. Cauze și simptome

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Jan Antonin Kolar
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Jan Antonin Kolar

Iată ce trebuie să știi despre unul dintre motivele principale pentru care te-ai putea confrunta cu urinarea frecventă, cunoscută și sub numele de "poliurie", precum și ce ar trebui să faci dacă o depistezi.

Dacă vă goliți vezica urinară mai des decât de obicei, ar putea exista un motiv simplu: poate că v-ați crescut recent aportul de lichide sau ați consumat multe băuturi diuretice, cum ar fi cafeaua cu cofeină sau sucurile.

Dar, odată ce ați exclus cauzele evidente și obiceiurile alimentare, merită să vă întrebați dacă urinarea crescută ar putea avea legătură cu probleme medicale; există mai multe afecțiuni comune care pot provoca o creștere a producției de urină și a evacuării (și unele mai puțin comune, de asemenea).

 

Ce este poliuria

Potrivit lui S. Adam Ramin, MD, urolog și director medical al Urology Cancer Specialists din Los Angeles, poliuria înseamnă a urina frecvent sau în mai multe reprize de urinare într-o perioadă de 24 de ore. O persoană cu poliurie poate produce până la 3 litri de urină pe zi, conform Manualului Merck. Acest lucru este mult mai mare decât media producției de 800 de mililitri până la 2 litri pe zi, informează Biblioteca Națională de Medicină din SUA.

Trebuie să rețineți că poliuria este similară cu nocturia, dar nu este același lucru. În primul rând, persoanele cu nicturie au simptome doar noaptea, precizează Cleveland Clinic, dar persoanele cu poliurie au de obicei simptome diurne și nocturne.


Mai importantă, însă, este diferența în ceea ce privește cauza principală sau sursa urinării crescute. În cazul poliuriei, corpul dumneavoastră produce de fapt o cantitate excesivă de urină, ceea ce determină urinarea crescută, explică Cleveland Clinic. Cu nocturie, însă, corpul dumneavoastră nu produce urină în exces - pur și simplu aveți nevoia de a merge mai des la toaletă (acest lucru se poate întâmpla dintr-o varietate de motive, cel mai adesea o golire incompletă din cauza prostatei mărite și a vezicii urinare hiperactive).

Unele persoane cu poliurie au o urinare crescută doar noaptea, spune Dr. Ramin. Se numește poliurie nocturnă.


Ce cauzează poliuria

Deoarece poliuria nu înseamnă doar frecvența urinară sau nevoia de a urina mai frecvent, este necesar să ne dăm seama ce cauzează creșterea producției de urină pentru a putea gestiona poliuria.

De cele mai multe ori, spune Dr. Ramin, diabetul zaharat necontrolat, atât de tip 1, cât și de tip 2, este vinovat.

"Dacă o persoană dezvoltă dintr-o dată o urinare crescută, este important să vedem dacă are diabet necontrolat", explică el. "Poate fi dificil pentru un profan să determine dacă au frecvența urinară versus poliurie [motiv pentru care ar trebui să consultați un medic]."

Apariția ridicată a poliuriei la persoanele cu diabet se reduce la glucoză. Potrivit organizației de cercetare JDRF, excesul de zahăr din sânge nu poate fi procesat de rinichi și reabsorbit înapoi în fluxul sanguin; în schimb, atrage mai multă apă în urină și favorizează producția excesivă de urină.


Există un alt tip de diabet, diabetul insipid, care este, de asemenea, adesea responsabil pentru poliurie, explică Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale. Acesta poate provoca atât o sete excesivă, care duce la un aport extrem de apă, cât și o deficiență a ceva numit vasopresină, un hormon antidiuretic (ADH) care promovează conservarea apei în rinichi.

Potrivit Manualului Merck și altor experți, unele afecțiuni de sănătate asociate cu poliuria includ:

Insuficiență cardiacă congestivă
Vene varicoase
Boală de rinichi
Boală tiroidiană
Anumite medicamente, cum ar fi diureticele și blocantele canalelor de calciu

Poliuria este, de asemenea, mai frecventă la adulții mai în vârstă, în special la femei, spune Mark Ellerkmann, MD, director al Centrului de Uroginecologie de la Mercy Medical Center din Baltimore. "ADH face ca rinichii să producă mai puțină urină; este secretată pentru a nu sta treaz toată noaptea făcând pipi", explică el. "Dar, pe măsură ce îmbătrânești, secreți mai puțin".

 


Care sunt simptomele poliuriei

În multe cazuri, puteți experimenta ceea ce Dr. Ramin numește un debut acut al poliuriei: 

"Din punctul de vedere al simptomelor, aceasta înseamnă că o persoană s-a descurcat bine și apoi, dintr-o dată, urinează mai des în timpul zilei, mai mult ca niciodată."

Din nou, este important să acordați atenție dacă de fapt eliminați o cantitate neobișnuit de mare de urină sau pur și simplu simțiți că trebuie să mergeți mai des. Dacă mergi la baie de mai multe ori pe oră, dar urinezi doar o cantitate mică de fiecare dată, este mai probabil să fie vorba de frecvența urinară sau de nicturie.

Creșterea numărului de urinări este simptomul numărul unu al poliuriei, deși urinarea excesivă poate provoca și ea propriile subsimptome, inclusiv setea excesivă (dacă urinați mult, vă veți simți mai însetat decât de obicei) și trezirile nocturne pentru a urina.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel