Unghii: Ce trebuie și ce nu trebuie făcut pentru a le avea sănătoase

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor rashid khreiss
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor rashid khreiss

Ai grijă de unghiile tale? Iată ce trebuie să știi pentru a menține unghiile în formă perfectă.

Uită-te cu atenție la unghiile tale. Sunt ele puternice și sănătoase? Sau observi striații, adâncituri sau zone de culoare sau formă neobișnuită? Multe condiții nedorite ale unghiilor pot fi evitate printr-o îngrijire corespunzătoare a unghiilor. Altele ar putea indica o problemă de bază care necesită atenție.

Unghii: Ce este normal și ce nu


Unghiile tale — compuse din straturi laminate de proteină numită cheratină — cresc din zona de la baza unghiei sub cuticulă. Unghiile sănătoase sunt netede, fără gropi sau striații. Ele sunt uniforme în culoare și consistență și fără pete sau decolorări.

Uneori, unghiile dezvoltă striații verticale inofensive care se extind de la cuticulă până la vârful unghiei. Striațiile verticale tind să devină mai proeminente odată cu vârsta. Unghiile pot dezvolta și linii sau pete albe din cauza rănilor, dar acestea dispar în timp, pe măsură ce unghia crește.

Cu toate acestea, nu toate condițiile unghiilor sunt normale. Consultă medicul sau dermatologul dacă observi:

Schimbări în culoarea unghiilor, cum ar fi decolorarea întregii unghii sau o dungă întunecată sub unghie.

Schimbări în forma unghiilor, cum ar fi unghiile curbate.

Subțierea sau îngroșarea unghiilor.

Separarea unghiei de pielea înconjurătoare.

Sângerări în jurul unghiilor.

Umflături sau dureri în jurul unghiilor.

Lipsa creșterii unghiilor. 

Îngrijirea unghiilor: Ce trebuie făcut


Pentru a menține unghiile în cea mai bună formă:

Menține unghiile uscate și curate. Acest lucru previne creșterea bacteriilor sub unghii. Contactul repetat sau prelungit cu apa poate contribui la despicarea unghiilor. Poartă mănuși de cauciuc căptușite cu bumbac când speli vasele, faci curățenie sau folosești substanțe chimice dure.

Practică o bună igienă a unghiilor.

Folosește o foarfecă sau unghieră ascuțită. Taie unghiile drept, apoi rotunjește vârfurile într-o curbă ușoară.

Folosește hidratant. Când folosești loțiune de mâini, freacă loțiunea și pe unghii și cuticule.

Aplică un strat protector. Aplicarea unui întăritor de unghii poate ajuta la întărirea unghiilor.

Întreabă medicul despre biotină. Unele cercetări sugerează că suplimentul nutritiv biotină poate ajuta la întărirea unghiilor slabe sau fragile.

Îngrijirea unghiilor: Ce nu trebuie făcut


Pentru a preveni deteriorarea unghiilor, nu:

Mânca unghiile sau nu-ți rupe cuticulele. Aceste obiceiuri pot deteriora patul unghial. Chiar și o tăietură mică lângă unghie poate permite bacteriilor sau fungilor să intre și să cauzeze o infecție.

Rupe colțurile unghiilor. S-ar putea să rupi și țesutul viu odată cu colțul unghiei. În schimb, taie cu grijă colțurile.

Folosește produse dure pentru îngrijirea unghiilor. Limitează utilizarea dizolvantului de ojă. Când folosești dizolvant de ojă, optează pentru o formulă fără acetonă.Ignora problemele. Dacă ai o problemă a unghiilor care nu pare să dispară de la sine sau este asociată cu alte semne și simptome, consultă medicul sau dermatologul pentru o evaluare.

O notă despre manichiură și pedichiură


Dacă te bazezi pe manichiură sau pedichiură pentru unghii cu aspect sănătos, ține cont de câteva lucruri. Alege saloane care afișează o licență de stat valabilă și lucrează doar cu tehnicieni licențiați de consiliul de stat. Nu-ți îndepărta cuticulele — acestea acționează ca un sigiliu între piele și placa unghială, astfel că îndepărtarea lor poate duce la infecții. De asemenea, asigură-te că tehnicianul tău de unghii sterilizează corespunzător toate ustensilele folosite în timpul procedurii pentru a preveni răspândirea infecțiilor.

Poți întreba și cum sunt curățate băile pentru picioare. Ideal, se folosește o soluție de înălbitor între clienți și filtrele sunt curățate regulat.

Este ușor să-ți neglijezi unghiile — dar luând câțiva pași simpli poți menține unghiile sănătoase și puternice.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel