Un istoric român a ajutat la crearea celui mai tare serial al momentului. Andrei Pogăciaş, despre Rise of Empires: Ottoman: „E cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad”

Data publicării:
Daniel Nuță în rolul lui Vlad Țepeș. „Ascensiunea imperiilor: Otomanii/ Rise of Empires: Ottoman“
Descriere foto: Daniel Nuță în rolul lui Vlad Țepeș. „Ascensiunea imperiilor: Otomanii/ Rise of Empires: Ottoman“

„Ascensiunea imperiilor: Otomanii/ Rise of Empires: Ottoman“, este, la ora actuală, cel mai vizionat serial de pe Netflix.

Cel de-al doilea sezon al producției a fost lansat pe 29 decembrie și îl are în prim-plan pe domnitorul român Vlad Țepeș, interpretat chiar de un actor român, Daniel Nuță. Radu Micu, un alt actor român, joacă rolul lui Dimitrie, mâna dreaptă a lui Vlad Ţepeş.  Actorul turc Cem Yiğit Üzümoğlu este îl interpretează pe sultanul Mahomed al II-lea. Marcel Iureş este narator pentru versiunea în limba română.


Istoricul Andrei Pogăciaş a fost implicat și el în producerea serialului. Acesta a povestit pe Facebook cum a ajuns să intre în proiectul Netflix.

„Pentru cei care au văzut deja seria 2 din docu-drama Rise of Empires: Ottoman, și pentru cei care urmează s-o vadă și au comentarii sau întrebări, aici povestea pe scurt cum am ajuns eu acolo și ce părere am despre ce a ieșit în cele din urmă. 

Prin 2020 am fost contactat de cineva de la casa de producție video din Turcia, Karga 7, pentru o participare ca istoric la partea a doua a seriei. Ne-am înțeles, am povestit cu regizorul principal din L.A., și am ajuns la Istanbul în martie 2021, laolaltă cu bunul prieten și al dracu’ de bun medievist Mihai-Florin Hasan. Am povestit amîndoi cât am putut mai mult și mai bine despre perioada lui Vlad Țepeș, viața lui, politica zonei, Europa de Est, războaie, armată, structuri sociale etc etc.

Mihai mai mult pe chestii civile, io mai mult pe ce știu cică mai bine, și anume armate, campanii, politică, tactici, strategii. Ne-am întors acasă și am mai trimis mici bucăți de consultanță pe haine boierești, echipamente militare, cetatea Poenari (desen de-al lui Radu Oltean), ce ni s-a mai cerut.

Colaborarea a fost excelentă pe tot parcursul interacțiunii atât cu americanii, cât și cu turcii. Super oameni, super specialiști, cu ștate vechi de plată în producția de documentare pentru mari canale TV.

Am întrebat cine mai e din România pe-acolo, fiindcă nu voiam să ne asociem cu anumite nume de amatori feroce care produc c***t cu iz istoric pe bandă rulantă. Fără falsă modestie sau orgoliu sau altceva, ci pur și simplu chestiune sanitară. Ne-am bucurat mult când am văzut trailerul să aflăm că doi actori români, Daniel Nuţă și Radu Micu, joacă în rolul lui Vlad, respectiv aghiotantul său principal. Super fain au jucat, băieții știu meserie. Narat de Marcel Iureș, serialu’ e ce trebe.  

Per ansamblu, serialul, după părerea mea, e cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad, mult mai bun decât filmele românești «istorice» din perioada comunistă sau bălăriile filmate în ultimii ani de fanteziști. Se vede că producția e serioasă, s-au depus eforturi, s-a încercat crearea unei realități cît mai palpabile, scenariul e ok. Da, putea să iasă mult mai bine din punct de vedere istoric, dar e foarte bun așa cum e", a scris Andrei Pogăciaș într-o postare pe Facebook. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel