Un asteroid a distrus un oraș în urmă cu 3.600 de ani. S-ar putea întâmpla din nou

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Bryan Goff
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Bryan Goff

În timp ce locuitorii unui oraș antic din Orientul Mijlociu, numit în prezent Tall el-Hammam, își vedeau de treburile, în urmă cu 3.600 de ani, habar nu aveau că o rocă spațială nevăzută se îndrepta spre ei cu o viteză de aproximativ 61.000 km/h.

Trecând fulgerător prin atmosferă, roca a explodat într-o imensă minge de foc la aproximativ 4 kilometri deasupra solului. Explozia a fost de aproximativ 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima. Locuitorii șocați ai orașului care au privit-o au fost orbiți instantaneu. Temperatura aerului a crescut rapid la peste 2.000 de grade Celsius. Îmbrăcămintea și lemnul au luat imediat foc. Săbiile, sulițele, cărămizile de lut și ceramica au început să se topească. Aproape imediat, întregul oraș a fost cuprins de flăcări.

Câteva secunde mai târziu, o undă de șoc masivă a izbit orașul. Mișcându-se cu aproximativ 1.200 km/h, a fost mai puternică decât cea mai puternică tornadă înregistrată vreodată. Vânturile ucigașe au sfâșiat orașul, demolând fiecare clădire. Au forfecat partea superioară de 12 m a palatului de 4 etaje și au aruncat resturile amestecate în valea vecină. Niciunul dintre cei 8.000 de oameni sau vreun animal din oraș nu a supraviețuit - trupurile lor au fost sfâșiate și oasele lor au fost aruncate în mici fragmente.

Aproximativ un minut mai târziu, la 22 km la vest de Tall el-Hammam, vânturile exploziei au lovit orașul biblic Ierihon. Zidurile Ierihonului s-au prăbușit, iar orașul a ars până la temelii.

De unde știm că toate acestea s-au întâmplat cu adevărat lângă Marea Moartă din Iordania, acum câteva milenii?

Pentru a obține răspunsuri a fost nevoie de aproape 15 ani de săpături minuțioase efectuate de sute de oameni. 

 

Citește continuarea pe DC Business. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel