Tulburările de pronunție, cauze. Ce sunt rotacismul și pelticia. Claudia Lupuleac: Pot provoca tulburări afectiv-emoţionale, fobie socială și chiar depresie

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Tulburările de pronunție sunt frecvente în cazul copiilor, însă atunci când acestea îi afectează și pe adulți, aceștia se pot confrunta cu depresie.

Tulburările de pronunție, denumite medical dislalia, sunt un defect de vorbire care inhibă pronunția anumitor sunete distincte. Dislalia poate fi de patru tipuri.

- Simplă: incapacitatea de a pronunța un anumit sunet.

- Multiplă: incapacitatea de a pronunța două sau mai multe sunete specifice.

- Hotentotism: cuvintele unei persoane devin complet neinteligibile din cauza unei bâlbâieli.

- Asemănătoare: incapacitatea de a pronunța toate sunetele care necesită aceeași articulare.

 

Rotacismul și pelticia, tulburări de pronunție


Rotacismul și pelticia sunt tulburările de pronunție cele mai frecvente. Rotacismul este un impediment de vorbire care este definit de lipsa de capacitate sau de dificultatea de a pronunța sunetul R. 

Lupuleac Claudia, drd. în psihologie, psiholog specialist supervizor în psihopedagogie specială, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental, logoped, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, ce sunt tulburările de pronunție. 

”Rotacismul și sigmatismul fac parte din categoria tulburărilor de pronunţie (articulaţie) care sunt denumite dislalii și constau în situații de articulare defectoasă atât în vorbirea spontană cât și în cea reprodusă a consoanelor R în cazul rotacismului și a consoanelor S, Z, Ț, Ș, J, CE, CI, GE, GI în cazul sigmatismului.

În limbajul popular persoana care are rotacism mai este denumită ”rârâită”, în timp ce sigmatismul este cunoscut ca pelticie, ”limbă lată”, ”sâsâială”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, Lupuleac Claudia, drd. în psihologie, psiholog specialist supervizor în psihopedagogie specială, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental, logoped.

Citește continuarea pe DC Medical.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel