Triumf al Alinei Grigore la Festivalul de film de la San Sebastian, unde majoritatea premiilor au fost câştigate de femei

Data publicării:
Alina Grigore, foto Instagram
Descriere foto: Alina Grigore, foto Instagram

După Cannes şi Mostra, Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania a acordat sâmbătă seara premiul cel mare unei regizoare, românca Alina Grigore, pentru primul său lungmetraj, la finalul celei de-a 69-a ediţii, în care femeile au câştigat toate premiile.

Filmul românesc Blue Moon ("Crai nou") a câştigat sâmbătă trofeul Concha de Oro, premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania,

''Nu mă aşteptam deloc", a declarat regizoarea şi actriţa în vârstă de 36 de ani, care a fost foarte emoţionată când a primit Concha de Oro (Scoica de Aur). Ea a mulţumit "tuturor femeilor şi bărbaţilor care au făcut posibil ca mesajul nostru să ajungă atât de departe".

Blue Moon, care reprezintă debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, a fost premiat de un juriu prezidat de Dea Kulumbegashvili, care anul trecut a câştigat trofeul la San Sebastian tot pentru un film de debut.

Potrivit juriului, regizoarei române i-a fost decernat acest premiu pentru angajamentul său faţă de limbajul cinematografic şi pentru curajul cu care a abordat propria povestire.

Alina Grigore a mulţumit întregii sale familii, echipei, precum şi festivalului pentru acordarea trofeului.

Pelicula, care îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov, urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent şi masculin.

Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia la Bucureşti.

Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o şi a folosit-o ca "fir emoţional" al scenariului.

Youtube video image

Blue Moon a fost unul dintre cele 17 producţii aflate în competiţie în acest an, alături de "Maixabel", de Iciar Bollain, bazat pe o poveste reală între văduva unui politician asasinat de ETA şi doi dintre ucigaşii acestuia, "Arthur Rambo", al regizorului francez Laurent Cantet, şi "Benediction", al britanicului Terence Davies.

Conform site-ului festivalului, pentru al treilea an consecutiv, filmul câştigător al Scoicii de Aur revine unui film de debut: în 2019, câştigătorul a fost Pacificado / Pacified, de Paxton Winters (SUA), iar în 2020 - Dasatskisi / Beginning, de Dea Kulumbegashvili (Georgia), care a prezidat juriul oficial din acest an. De asemenea, este pentru prima dată în istoria Festivalului când o producţie românească primeşte marele trofeu.

Juriul celei de-a 69-a ediţii, prezidat de regizoarea georgiană Dea Kulumbegashvili, a acordat premiul pentru cea mai bună regie (Scoica de Argint) danezei Tea Lindeburg pentru "As In Heaven" (''Du som er i himlen''), un film care descrie viaţa în Danemarca în secolul al XIX-lea prin ochii a trei femei: Lise, în vârstă de 14 ani, mătuşa şi bunica ei.

Actriţa principală a filmului, daneza Flora Ofelia Hofmann Lindahl, a primit premiul pentru "Cea mai bună interpretare", la egalitate cu actriţa americană Jessica Chastain, pentrul rolul din ''The Eyes of Tammy Faye''.

Premiul a fost mixt pentru prima dată în acest an, pentru a nu face diferenţe între bărbaţi şi femei, urmând exemplul Berlinalei, primul mare festival de film care a acordat anul acesta un premiu de interpretare "neutru din punct de vedere al genului".

''Iubesc ceea ce fac şi sper să continui să fac asta pentru mult timp", a declarat actriţa daneză, în vârstă de 25 de ani în timp ce primea premiul, ţinându-se de mână cu Jessica Chastain.

La rândul ei, americanca Jessica Chastain, nominalizată de două ori la Oscar, a fost premiată acum pentru interpretarea televanghelistei Tammy Faye Bakker, o personalitate americană controversată care a fost adesea parodiată în emisiunile de televiziune din SUA.

Actriţa în vârstă de 44 de ani a decis să realizeze filmul în urmă cu şapte ani, după ce a văzut un documentar care prezenta o altă faţă a femeii.

''Sper ca acest film să ne înveţe să trecem peste primele impresii", a declarat ea în momentul decernării premiului.

Considerat o rampă de lansare a cinematografiei latino-americane în Europa, festivalul a premiat-o pe regizoarea mexicano-salvadoriană Tatiana Huezo pentru "Noche de fuego" (Prayers for the Stolen, Noaptea de foc).

Filmul, deja remarcat la Cannes în iulie în secţiunea Un certain regard şi distins cu o menţiune specială, se petrece într-o zonă rurală din sudul Mexicului, unde femeile, mame şi fiice, trăiesc cu teama de a fi răpite. În total, zece filme au concurat în secţiunea "Horizontes Latinos".

Pe parcursul celor opt zile de festival au fost proiectate peste 170 de filme, printre care şi "One Second" al regizorului chinez Zhang Yimou ("Soţii şi concubine"), prezentat în cadrul ceremoniei de deschidere.

Gala de premiere a fost urmată de premiera celui mai recent film al lui Daniel Monzon, Las leyes de la frontera (Legile frontierei), notează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel