Transpirație urât mirositoare - 5 posibile cauze medicale BIZARE

Data publicării:
pixabay.com
Descriere foto: pixabay.com

Transpirația urât mirositoare ar putea avea unele cauze extrem de ciudate. 

S-ar putea să vă surprindă să aflați că transpirația în sine este de obicei inodoră, spune Pauline J. Jose, medic specialist în medicina de familie și membru al echipei de sănătate pH Labs. Descompunerea bacteriană a acizilor grași și a aminoacizilor din sudoare provoacă, de fapt, mirosul neplăcut.

Dacă transpirația dumneavoastră a devenit destul de urât mirositoare în ultima vreme, un simplu deodorant s-ar putea să nu vă poată scăpa de această situație.

"Modificările în echilibrul hormonal, tulburările metabolice, infecțiile bacteriene ale pielii și alimentele consumate pot avea un impact asupra cantității și tipului de transpirație pe care o producem", a declarat Dr. Jose pentru Livestrong.

Bromhidroza

Transpirația urât mirositoare are un nume oficial: bromhidroza, și apare mai ales în zona genitală, la subsuori și la picioare. Transpirația ta îți poate spune multe despre sănătatea ta. Dar dacă vă întrebați: de ce miroase atât de urât transpirația, iată câteva cauze.


1. Mirosul: amoniac sau urină

Vinovatul: O dietă bogată în proteine

Dietele sărace în carbohidrați, bogate în proteine sau keto ar putea fi populare, dar un efect secundar ciudat este că s-ar putea să observați că transpirația dvs. miroase a amoniac. (Urina poate avea, de asemenea, un miros puternic de amoniac), explică dr.  Pauline J. Jose.

 

2. Mirosul: Ceapa

Vinovatul: Cina de aseară

Ați consumat recent o masă bogată în usturoi? Sau ați mâncat prea multă ceapă? Aceste alimente pot afecta modul în care miroase transpirația, spune Dr. Jose.

Așadar, dacă simțiți că transpirația dvs. miroase a usturoi sau ceapă, cina de aseară ar putea fi cauza.

Unii oameni au, de asemenea, bacterii în piele și care ar putea face ca transpirația lor să miroasă a ceapă proaspătă, potrivit unei cercetări din ianuarie 2015 din Microbiome. Mirosurile tind să se înrăutățească dacă aveți mai multe bacterii pe piele sau dacă transpirați mai mult.


3. Mirosul: acrișor sau urât mirositor

Vinovatul: Bacteriile din piele

"Cu toții avem propriul nostru microbiom sau bacteriile care locuiesc pe piele, în special în zone precum axila și inghinalul", spune Dr. Jose. "Aceste bacterii dictează mirosul pe care îl produce transpirația după ce descompune acei precursori ai transpirației."

Dacă vă întrebați de ce sudoarea dvs. miroase acru sau ca oțetul, este posibil să aveți mai multe bacterii specifice, Corynebacterium, la subraț, care produc acizi grași putrezi, explică ea.

Subsuorile tind să aibă mai mulți compuși urât mirositori, inclusiv tioli, care miros a sconcs, spune Joe Schwarcz, doctor în științe, director al Biroului pentru Știință și Societate al Universității McGill. (mulți oameni echivalează sconcsul cu marijuana, așa că, dacă simțiți că transpirația dvs. miroase a iarbă, există un indiciu).


4. Mirosul: de pește sau putred

Vinovatul: o boală metabolică

Mirosul neplăcut al corpului poate fi, de asemenea, un indiciu al unei boli metabolice. Acestea sunt rare, dar un exemplu este trimetilaminuria - cunoscută și sub numele de "sindromul mirosului de pește" - în cazul în care organismul este incapabil să descompună trimetilamina, un compus care se găsește în anumite alimente. Dacă aveți această tulburare, transpirația dumneavoastră va mirosi ca un pește stricat, potrivit National Institutes of Health.

 

5. Vă spune altcineva că mirosiți urât?

S-ar putea ca problema să fie nasul lor.

Într-un studiu mai vechi, publicat în Nature în 2007, oamenii de știință au stabilit că descompunerea adrostenonei, un steroid derivat din testosteron, este recunoscută diferit în funcție de percepția olfactivă a cuiva. Și, aparent, dacă cineva crede sau nu că sudoarea ta miroase a urină sau că sudoarea ta miroase dulce ca vanilia, totul ține de genele sale.


Cum scapi de transpirația urât mirositoare

Fundația Internațională pentru Hiperhidroză recomandă următoarele atunci când transpirația ta este  urât mirositoare:

Folosiți un antiperspirant și un deodorant eficient (cereți medicului dumneavoastră să vă recomande unul dacă nu ați găsit ceva care să funcționeze pentru dumneavoastră).
Schimbați-vă imediat hainele transpirate.
Spălați zona urât mirositoare cu săpun antibacterian.
Îndepărtați părul de pe corp (în locuri precum axilele) pentru a controla mirosul.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel