Tradiții și superstiții în Joia Mare. Ce este bine să facem în această zi

Data publicării:
Tradiții și obiceiuri de Joia Mare, sursa pixabay/ autor Gerhard G.
Descriere foto: Tradiții și obiceiuri de Joia Mare, sursa pixabay/ autor Gerhard G.

Una dintre cele mai importane zile din Săpămâna Patimilor este Joi Mare. Această zi are și câteva tradiții și obiceiuri.

În Săptămâna Patimilor, credincioşii rememorează, pas cu pas, calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului şi învingerea morţii, cale care culminează cu evenimentul crucial din creştinism: Învierea. Joia Mare este cunoscută şi ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră.

În această zi mare există și câteva tradiții și obiceiuri. Ei bine, în Joia Mare este bine să mergem la biserică de dimineață pentru a avea parte de spovedanie și împărtășanie. De asemenea, în Joia Mare sunt citite cele 12 evanghelii ale Patimilor Mântuitorului, iar slujba religioasă cuprinde Denia și Vecerina care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Citește și: Traditii de Paști. Obiceiul înroșirii ouălor. Preotul Andrei Zamfiroiu: "România este printre puținele țări care a ridicat la nivel de artă acest obicei " / EXCLUSIV

În Joia Mare se merge seara la biserică îmbrăcați în haine de doliu pentru a lua parte la slujba celor 12 Evanghelii, așa cum spune tradiția. Mai mult decât atât, se spune că de astăzi nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.

De asemenea, în această zi se vopsesc ouăle, în roșu ca să ne amintim de sângele vărsat de Iisus Hristos, dar se pot coace cozonacii și pasca. Se mai spune că în Joia Mare nu este bine să ne pupăm apropiații pentru că aceștia ar putea să creadă că ne dorim să îi trădăm, așa cum a făcut Iuda Iscarioteanul cu Iisus Hristos.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel